Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: CLAUDIO BRESCIANI / TT
Bild: CLAUDIO BRESCIANI / TT

Inte ett enda barn får falla mellan stolarna

För en tid sedan slog Inger Ohlsson, chef för Halmstadpolisens enhet för sexualbrott och brott i nära relationer larm om att det finns ett behov av barnahus och att Halland nu är en av få regioner i södra Sverige som fortfarande saknar denna verksamhet.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Vi socialdemokrater tar detta på fullaste allvar. Inte ett enda barn får falla mellan stolarna.

När barn far illa är det upp till samhället att göra allt som står i dess makt för att finnas där. Socialtjänst, polis, åklagare och hälso- och sjukvården behöver samarbeta för att sätta barnets behov i centrum. Av den anledningen ställde vi socialdemokrater frågan till det moderatledda styret hur det arbetet fungerar och om det finns ett behov av att ompröva behovet av barnahus i Halland.

Barnahus är en trygg miljö med barnen i centrum. Där barn som utsatts för eller blivit vittnen till brott slipper slussas runt mellan olika myndigheter och i lugn och ro kan berätta vad de varit med om och får stöd. Detta saknas i Halland i dag. När polisen uttalar sig om att behovet finns behöver vi politiker lyssna.

Svaret vi fick i början på 2018 var att man under året skulle kartlägga myndighetssamverkan ser ut. Man skulle också uppdatera den handbok som finns för att ge rätt stöd åt barn som utsatts eller misstänkts ha utsatts för brott.

Vi är nu i slutet på 2019 och vi konstaterar att denna uppdatering fortfarande inte har gjorts, detta trots att barnkonventionen om drygt en månad blir svensk lag.

Vi förutsätter att också det moderatledda styret i Region Halland lyssnar. Vi socialdemokrater kommer att arbeta och göra vad vi kan för att Region Halland tar initiativ till att starta ett barnahus tillsammans med socialtjänsten i de halländska kommunerna, åklagare och polis.

Lise-Lotte Bensköld Olsson, regionråd (S)

Per Stané Persson, regionråd (S)