Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Lina Salomonsson
Bild: Lina Salomonsson

Inte en dag för tidigt att införa heltid

Inte en dag för tidigt att Halmstads kommun med dess borgerliga majoritet inför heltidstjänster för Kommunals anställda inom främst kvinnodominerade arbeten.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Replik. Apropå artikeln "Ny personal ska anställas på heltid från årsskiftet", 6/12.

Trist, dock, att ej anställda som i dag innehar tjänst, deltids sådan, ej kan räknas med i denna så betydelsefulla tjänstgöringsgrad, som ju heltid betyder. Att schemaläggning och såklart översyn av arbetsmiljön ses över är ju en självklarhet som ej behöver poängteras.

Men säger många nu, orkar en anställd kommunalare, säkert en kvinna, med att arbeta heltid? Ja, här kommer schemaläggning och översyn av arbetsmiljön in, som jag ser det. Och säkert kommer utvärdering att göras, som i så fall visar var det brister. Flera olika projekt i vårt land har gjorts, där tjänstgöringstiden varit sex timmar per dag, med ersättning för heltidstjänst. En betydande lägre sjukfrånvaro har visat sig bli resultatet, så mycket är att göra, utvärdera och främst tjäna på både för den enskilde och för arbetsgivare.

Heltid är en grund för att uppnå en någorlunda pension, men statusen måste höjas för omsorgsarbetare för att detta så viktiga område inom välfärden överhuvudtaget skall få någon att söka utbildning och vilja arbeta med dessa områden. Nu gäller det för Halmstads kommun också att tillgängligheten för fritids och givetvis också förskolor ses över, så att jämställdheten kan bli uppfylld. Då båda föräldrarna arbetar heltid är jämställdheten mycket viktig och då måste tillgängligheten för fritids och förskola följa med i denna viktiga utveckling.

Anna-Greta Bengtsson (S)