Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Zontas vision är en värld där alla erkänner kvinnors rättigheter som mänskliga rättigheter. I den världen är ingen kvinna rädd för våld, skriver Kerstin Bengtsson. Bild: Hasse Holmberg / TT
Zontas vision är en värld där alla erkänner kvinnors rättigheter som mänskliga rättigheter. I den världen är ingen kvinna rädd för våld, skriver Kerstin Bengtsson. Bild: Hasse Holmberg / TT

Inte det sista slaget vi måste stoppa – det är det första slaget

Det formligen bubblar av engagemang och det finns en mängd vägar för alla att bidra.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

När sista slaget kommer kan det vara för sent. Vi har på senare tid blivit brutalt uppmärksammade på hur våldet kan se ut och hur det drabbar. Det händer överallt, även i Halmstad, senast med dödlig utgång var 2019.

I nära relationer är det oftast kvinnorna som är utsatta för våldet, såväl psykiskt som fysiskt och inte sällan med dödlig utgång. Här finns barn som förlorar sin trygghet, familjer sina döttrar och syskon. Det kan inte fortsätta så – det är det första slaget vi måste stoppa.

Denna form av våld förekommer i alla skikt i samhället. I alla åldrar och i alla kulturer. Hur tror du det ser ut på din arbetsplats, på din skola eller i din bekantskapskrets egentligen? Vågar man prata om det och kan man se tidiga signaler på att allt inte står rätt till?

Många enskilda personer och organisationer arbetar med dessa frågor och har gjort det väldigt länge. Kanske inte så kraftfullt eller spektakulärt, inget att skriva om i tidningen, men nu, när så många initiativ tas kan också du vara med och påverka. Det formligen bubblar av engagemang och det finns en mängd vägar för alla att bidra.

Är du journalist – skriv och berätta om dem. Gör inlägg på dina sociala medier, skriv under uppropen som cirkulerar med krav på förändring eller gå med i vår förening. Men vill du inget av det så kan du alltid göra det som egentligen bara är din plikt som samhällsmedborgare. Gör en anmälan om du upptäcker du något som du tycker är avvikande. Du kan göra det anonymt till socialtjänsten eller polisen.

Vi har skrivit det förut men vår vision tål att upprepas om och om igen:

Zontas vision är en värld där alla erkänner kvinnors rättigheter som mänskliga rättigheter. I den världen är ingen kvinna rädd för våld.

Styrelsen för Halmstad Zontaklubb

genom Kerstin Bengtsson, ordförande