Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En representant för Arbetsförmedlingen svarar på ett tidigare inlägg om etableringsjobb. Bild: Johan Nilsson/TT
En representant för Arbetsförmedlingen svarar på ett tidigare inlägg om etableringsjobb. Bild: Johan Nilsson/TT

Inte AF:s ansvar att det har dragit ut på tiden

Vi har fått information i budgetpropositionen om att etableringsjobben ska införas under våren 2022, dock oklart exakt när.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

I en debattartikel (27/10) skriver Sven-Olof Gudmundsson, vice ordförande vid Svenskt Näringsliv samt Marcus Dahlsten, vd på Transportföretagen, att etableringsjobben är försenade på grund av att Arbetsförmedlingen ”inte har löst ut det praktiska”.

Vi vill förtydliga att Arbetsförmedlingen inte har ett ansvar för att införandet av etableringsjobb har dragit ut på tiden. Vi har fått information i budgetpropositionen om att etableringsjobben ska införas under våren 2022, dock oklart exakt när.

Vi arbetar nu med att få etableringsjobben på plats i dialog med bland annat arbetsmarknadsdepartementet och arbetsmarknadens parter. Det finns dock många praktiska frågor kvar att lösa.

För att lösa dessa är vi som ansvarig myndighet beroende av att det finns en förordning att förhålla sig till samt att parterna också har förhandlat fram kollektivavtal om etableringsjobb som kommer att styra vilka branscher som omfattas av reformen.

Mattias Andersson, biträdande chef VO Arbetsgivare, Arbetsförmedlingen