Inkonsekvent att inte använda skyddsutrustning

Jag som är 70+ har personligen upplevt att vårdpersonalen varken bär munskydd och/eller visir i nära kontakt med mig vid mina sjukvårdsbesök.

ANNONS
|

Folkhälsomyndigheten ger följande restriktioner. Håll avstånd med två meter, tvätta händerna och stanna hemma om du är sjuk (men covid-19 smittar även ett par dagar innan symptom). För personer över 70 år gäller att man dessutom skall undvika nära kontakt inomhus och inte gå och handla själv utan be någon om hjälp med detta. Vi ska vara ute, men hålla distans. Helt rätt tycker jag när man tänker på vad konsekvenserna annars kan bli både för egen del och för sjukvårdspersonalen.

Men då kommer vi till det obegripliga. Flera saker som förbryllar. Jag som är 70+ har personligen upplevt att vårdpersonalen varken bär munskydd och/eller visir i nära kontakt med mig vid mina sjukvårdsbesök. När jag frågat om de inte kan bära någon form av skyddsutrustning, så har jag fått svaret att det inte behövs eller att de inte fått någon instruktion om detta.

ANNONS

Hur går detta ihop med ovanstående och den nära kontakten? Inte alls vill jag säga. Ansvarslöst i allra högsta grad, både för patient men även för personal som är lika utsatt. På vissa vårdinrättningar får endast patient gå in, ej anhörig på grund av smittorisken. Vakter vid varje ingång, där man får visa kallelse och legitimation. Men vad hjälper det, när man sedan möts av personal utan både visir och munskydd?

Här måste sjukvården bestämma sig hur man vill ha det. Om man nu inte vidtar de här skyddsåtgärderna på samtliga vårdinrättningar varför skall vi då följa Folkhälsomyndighetens restriktioner för samhället i övrigt.

Bekymrad patient

ANNONS