Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Skribenten uppmärksammar beslutet att tidningen Nya tider inte får ställa ut på årets kommande bokmässa med tema yttrandefrihet.

Ingen yttrandefrihet värd namnet

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

En yttrandefrihet där bara vissa åsikter är tillåtna är ingen yttrandefrihet värd namnet.

Årets tema på kommande bokmässa i Göteborg är yttrandefrihet. Detta för att fira 250-årsjubiléet av Tryckfrihetsförordningen, TF från 1766. En av världens äldsta lagar som rör yttrandefrihet och frihet till information. Nu visar det sig att arrangören viker sig mot trycket från andra deltagare (Bonnier) som inte gillar yttrandefrihet och stänger av en av de inbjudna utställarna. Nämligen tidningen Nya tider (som är godkänd för statligt presstöd) tillsammans med Alterna Media och författaren Stefan Thorsell som skulle berätta om sin nya bok om Estoniakatastrofen.

I en demokrati måste alla åsikter få möjlighet att framföras. Om vi bara tillåts få lyssna på vad som är rätt och bra, hur kan vi då få reda på vad som är fel, och framför allt varför det är fel?

Om ansvariga för bokmässan verkligen menar allvar och värnar om yttrandefriheten, är det precis just de åsikter som det stora flertalet inte vill höra som ska lyftas fram. Oavsett hur illa man än tycker om dem. Om de kommer från extremhögern, extremvänstern eller religiösa extremister är irrelevant.

Skall åsikter från tidningarna ETC och Proletären också betraktas som icke önskvärda?

Självklart inte.

Vilhelm Moberg hade kanske rätt när han använde uttrycket demokratur.

Vi tror vi har demokrati i Sverige men vi lever bara i en skendemokrati.

Skribenter på ledarredaktioner runt om i landet borde vässa pennorna och stå upp för Nya Tiders rätt att närvara vid bokmässan. Om de nu verkligen värnar om yttrandefriheten. Nästa gång är det kanske de själva som inte är välkomna.

Självklart har arrangörerna rätt att själva bestämma vilka de vill ha med på mässan. Men om de har yttrandefrihet som tema i år, och bryter kontraktet med en av de tilltänkta deltagarna för att andra deltagare inte tycker om deras åsikter, kan ansvariga för bokmässan bara betraktas som fega hycklare.

Conny Nilsson