Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: Christine Olsson/TT
Bild: Christine Olsson/TT

Ingen tar upp det verkliga problemet

Klart positivt med allt som fortsatt kan vara gratis, bästa socialdemokrater!

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Replik. Apropå insändaren ”Mammografi bör fortsätta vara gratis”, 5/11.

Att så många ”medelålders kvinnor” skulle avstå från mammografin om den skulle kosta någon hundring har jag svårt att tro. Klart någon måste ju betala de stora skattesänkningar som är på väg. Detta kommer självklart att innebära ökade egna kostnader för de tjänster vi behöver inom exempelvis inom hälso- och sjukvård. Det har tydligen KD redan förstått och vill avskaffa den nu kostnadsfria mammografin.

Det verkliga problemet vad gäller erbjudande om mammografi är det dock ingen som tar upp. Åldersgränsen för kallelse till mammografi för kvinnor 74+ ligger fortfarande kvar efter riksdagsbeslutet år 2016. Vi vet utifrån forskningen att risken för bröstcancer slutar inte på 74-årsdagen. Vi har ett stort antal kvinnor som drabbas i högre åldrar och då oftast har processen gått längre eftersom de inte varit erbjudna mammografi.

Det handlar om kvinnors lika värde. Äldre kvinnors människovärde har blivit ett krontal som man bollar med utifrån ekonomiska förutsättningar. Det är dags att se de verkliga problemen där åldersgränssättningar kan vara direkt diskriminerande mot äldre människor. ”Tillsammans måste vi politiskt öka ambitionerna i kampen mot cancer, inte minst bröstcancer” skriver S – gäller dock inte alla kvinnor?

Ingeborg Oléni

leg sjuksköterska

tidigare landstingspolitiker