Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Johan Nilsson/TT
Bild: Johan Nilsson/TT

Ingen ska behöva sitta vid julbordet och känna skam

Nu är det jul igen i både stad och landsbygd och över hela landet drar en kollektiv matdygd. Man handlar, stressar och skäms över flyg - och i ladugården filmar aktivister i smyg.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Tio månader om året får korna bära hundhuvudet i klimatdebatten men i november går oket över till grisen. Inte som klimatbov då, utan som en del i den svenska jultraditionen. Det ska vara skamligt att äta gris och att föda upp gris och det eskalerar kring jul.

”Det är inte lätt att vara konsument” hör jag ständigt från bekanta och jag förstår dem. Hur man än gör så blir det fel. Man ska både tänka på ursprung, innehåll och produktionsmetoder och det är inte lätt när man inte är insatt och man dessutom blir översköljd av information från olika håll. Det man kan göra är att läsa forskning, bilda sig en egen uppfattning och vara källkritisk. Ingen ska behöva sitta vid julbordet och känna skam.

Fynd från Skåne har visat att vi åt gris redan för 5000 år sedan. Under bondesamhället spelade grisen en viktig roll eftersom svälten hölls undan med hjälp av hushållsgrisen. År 2018 fanns det 876 187 slaktsvin i Sverige varav 8539 fanns i Halland vilket är en minskning med 3663 från 2010.

Varje år ser vi filmer från aktivistorganisationer på grisar som anses misskötas och varje år får hela grisnäringen lida för dessa filmer. Tro mig, ingen lantbrukare står bakom vanvård av djur och självklart ska alltid missförhållanden anmälas. Nu för tiden har vi stränga djurskyddslagar och djuren har tillgång till värme, strö och kamrater att busa med. Kamraterna är många gånger från samma uppfödare och grisarna får gå tillsammans under hela sin livstid.

Vi lantbrukare är mer än villiga att producera svensk julmat till våra konsumenter oavsett om det handlar om skinka, kalkon eller vegetariska alternativ. Vi producerar mat som passar alla. Väljer ni julmat från Sverige är ni garanterade livsmedel från ett modernt, innovativt och miljömedvetet lantbruk.

God jul!

Helen Johansson

ordförande i LRF Halmstads kommungrupp.