Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Socialnämnden har sedan länge påkallat behov av fler platser inom äldreomsorgen, fram för allt för personer med demenssjukdomar, skriver Kenneth Camitz (M). Bild: Christine Olsson/TT
Socialnämnden har sedan länge påkallat behov av fler platser inom äldreomsorgen, fram för allt för personer med demenssjukdomar, skriver Kenneth Camitz (M). Bild: Christine Olsson/TT

Ingen lösning i sikte men behovet är här!

Vi moderater vill göra det bra för våra kommuninvånare och handla upp platser, i väntan på att våra behov tas på allvar, inom vår egen kommun.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Replik. Svar på insändaren ”Varför ”rasar” Moderaterna i Laholm?”, 31/5.

På insändaren låter det som om Moderaterna låtit stänga flera enheter inom kommunens äldreboende trots ett stort behov.

Låt oss reda ut vad som är fakta och vad som är valpropaganda. En enig socialnämnd, inklusive Socialdemokraterna, tog beslut i mars 2021 att stänga två avdelningar (16 platser) då det fanns ett 30-tal tomma platser. Till dags datum har endast en avdelning stängt som kommer att öppnas nu igen då behovet åter finns.

Socialnämnden har sedan länge påkallat behov av fler platser inom äldreomsorgen, framför allt för personer med demenssjukdomar. Socialnämnden har behandlat flera förslag till lösningar som Socialdemokraterna kategoriskt har motsatt sig och nu är läget akut för flera kommuninvånare med behov av demensplats.

Socialdemokraterna menar nu att den avdelning som varit stängd kan användas för att tillgodose behovet av demensplatser i egenregi, men en utredning sedan tidigare visar att detta boende inte är lämpligt som demensboende. I vart fall inte utan stora investeringar av såväl inne- som utemiljön, det är inte ”bara att sätta på lite målarfärg”.

Dessutom behövs dessa åtta platser för personer med somatiska omvårdnadsbehov.

Vid årsskiftet 20/21 hade socialnämnden ett förslag till lösning på sitt behov av fler demensplatser inom befintliga lokaler i kommunal regi som kommunalråden vände sig emot och frågan om fler demensplaster sköts till den kommunövergripande lokalplaneringen.

Ingen lösning i sikte men behovet är här!

Vi moderater vill göra det bra för våra kommuninvånare och handla upp platser, i väntan på att våra behov tas på allvar, inom vår egen kommun. Alternativet är att köpa platser runt om i bland annat Skåne.

Kenneth Camitz (M), ordförande socialnämnden