Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Bild: Hasan Jamali

Ingen anser väl att oljeberoendet är något gott?

Tonläget är högt i miljö- och klimatdebatten. Det är känslosträngarna man spelar starkast med på båda sidor.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. 

Ångest och skam på ena sidan, förakt och misstro på den andra. Vem tror att bra beslut fattas utifrån de utgångspunkterna?

Oavsett vilka känslor man har i debatten eller vilken uppfattning man har om ”kris” eller ”inte så farligt”, så är det väl ingen som anser att oljeberoendet är något gott. Att år ut och år in släppa ut skadliga ämnen i det lufthav vi är beroende av, måste vi sluta med, så fort som möjligt.

Det finns även ickemiljömässiga skäl till att bli av med oljeberoendet. Oljeimporten är en tung ekonomisk post. Myndigheten för samhällsskydd manar oss ha mat och vatten i händelse av kris. Men om krig/kris kommer står vi med shejkskägget i brevlådan. Al Qaida, IS-salafismen finansieras med oljepengar. Saudiarabiens, Irans och Rysslands diverse aggressiva aktiviteter också. Olja och kol är även ändliga resurser.

Allt förnuft talar för en kraftfull avgift på allt som produceras och transporteras med fossila bränslen. Enligt företrädare för Svenskt Näringsliv ligger vi långt framme internationellt inför en omställning, vilket bör gynna Sverige. Det skulle också gynna närproducerat, med tanke på kraftigt ökade transportkostnader.

För att möta fördyringarna måste momsen sänkas. Det ska ju va’ gott att leva.

Den energiska framtiden bör vara en mix av vätgas, biobränslen, vatten-, vind- och solkraft. Med undantag för vatten, bör alla de andra energislagen byggas ut snabbt, men med hänsyn. Sol och vind är opålitliga, men överskottet vid gynnsamma förhållanden kan användas till vätgasproduktion. Vätgas kan användas för industriproduktion, i transportsektorn och för kraftproduktion. Restprodukten är vatten.

En sådan mix skulle göra Sverige mer självständigt och hållbart i alla bemärkelser.

K Anderson