Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

I dessa lokaler skulle många föremål kunna ställas ut, anser skribenten. Bild: Jonatan Gernes/arkiv

Inga problem att fylla lokalerna i Laholms rådhus

Man tycks bekymra sig över hur lokaler i Laholms rådhus skall användas. Lösningen är enkel. Den finns att läsa i ett gammalt klipp från Laholms Tidning från 1970-talet:

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. 

”På vinden till Hallands museum i Halmstad ligger en unik historisk samling och samlar damm: järn-, brons- och keramikföremål i massor från Lagaholms fästnings storhetstid för över tre sekel sedan. Vi har sett över samlingen och den befinner sig i gott skick. Men det är naturligtvis tråkigt att allmänheten inte kan få se sakerna, säger landsantikvarie Lennart Lundborg.

För en tid sedan skrev landsantikvarien till kulturnämnden i Laholms kommun med en förfrågan om intresse av en utställning av föremålen från Lagaholm. Men problemet för nämnden är att finna en lämplig lokal att ställa ut sakerna i.”

Kulturnämndens ordförande Kurt Karlsson konstaterade att ”Det är ont om både pengar och lokaler” och sa att frågan diskuterats och att man kommit fram till att glasmontrar skulle köpas in som sedan eventuellt kunde ställas ut i skolorna.

Laholms förre borgmästare Axel Malmquist tyckte å sin sida, enligt artikeln, att ”det är skada med att 1600-talsföremålen ligger på en museivind” och såg framför sig ett speciellt ”Lagaholmsmuseum centralt beläget i Laholm”.

Om föremål från museets vind i Halmstad ställdes ut i Laholm, skulle de kunna kompletteras genom att utlokaliserade objekt återbördas till Laholm. Jag tänker på myntskatten från Flintarp, som försmäktar i Myntmuseet i Stockholm, ”Madonnan” som finns i Statens historiska museum i Stockholm, altarskåpet från Skummeslövs kyrka, som finns i Lund med mera, med mera.

Så vad är problemet med att fylla Rådhusets lokaler?

Åke Sintring