Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

För många pensionärer skulle gratis bussresor göra stor skillnad, menar skribenterna. Bild: Hasse Holmberg / TT
För många pensionärer skulle gratis bussresor göra stor skillnad, menar skribenterna. Bild: Hasse Holmberg / TT

Inför ett generösare seniorkort

För många pensionärer skulle gratis bussresor göra stor skillnad.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Ofrivillig ensamhet kostar samhället enorma belopp! Enligt statistik så kostar det för äldre 12,4 miljarder per år i form av extra vård- och omsorgskostnader.

Vi repeterar. 12,4 miljarder per år!

Och 30 procent av de som besöker en vårdcentral har inte medicinska problem utan en stor del av dessa patienter är ofrivilligt ensamma.

Att satsa friskt borde därför vara självklart idag! Vi i Hjärta för Halmstad har gått till val på fria bussresor i hela kommunen för personer över 70 år. Vi anser att det är en tydlig hälsosatsning som ger piggare, rörligare äldre, och ökar livskvalitén för äldre människor vilket på sikt innebär mindre beroende av hemtjänst, och ett mer självständigt liv.

Den senaste tiden har det blivit märkbart dyrare att leva och det slår framförallt mot våra pensionärer. Elräkningarna skjuter i höjden och mat, bensin och diesel har blivit dyrare.

För många räcker pensionen helt enkelt inte till vilket också blir en grogrund till att äldre blir socialt isolerade. Om du ska åka buss in till stan och hem igen så kostar det cirka femtio kronor. För många pensionärer skulle gratis bussresor göra stor skillnad.

Vi i Hjärta för Halmstad vill att det ska det vara trivsamt att leva i Halmstad, oavsett ålder. Och ingen ska behöva känna sig isolerad för att pensionen inte räcker till en aktiv fritid.

Varför stretar Halmstads kommun emot när det gäller att sänka åldersgränsen för ett generösare seniorkort vad gäller kollektivtrafiken? Möjligheten för seniorer att åka kollektivt dygnet runt är också en fråga som gynnar klimatet, ett hållbart sätt att resa. Nuvarande åldersgräns bör sänkas samt användningen av seniorkort bör omfatta dygnets alla timmar.

Ann-Charlott Mankell

Ingeborg Oléni

Hjärta för Halmstad