Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bild: Hasse Holmberg/TT

Inför en maxgräns på hur många som får vara inne och handla samtidigt

Jag har en fundering kring coronaviruset som är intressant att ta upp och göra något åt. Som vi alla vet är olika tillställningar och evenemang förbjudna om de överstiger 500 personer. Hur kan detta inte gälla för matbutiker?

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Jag var och handlade på Ica Maxi flygstaden häromdagen och det var totalt kaos. Det var minst tusen människor inne och handlade samtidigt, kön ringlade sig genom halva butiken av desperation att bunkra upp inför viruset. Jag tror aldrig jag sett så många kunder inne och handla samtidigt i butiken.

Dessutom hade de kommit på den lysande idén att ha ”Maxi kundfest” med olika erbjudanden, detta för att locka till sig ytterligare kunder.

Matbutiker måste ändå vara det värsta stället att befinna sig på nu under viruset, kryllandes av människor som kommer nära inpå varandra. Bakterier sprids på olika varor, på skannrar som återanvänds var och varannan sekund, kundvagnar, korgar, skärmarna inne vid scanningen, kontanter som det betalas med.

Som personal är man extremt utsatt, inte minst dem i kassan. De har flera hundra kundmöten varje arbetspass. Jag vet inte hur det ser ut i andra matbutiker, men jag förstår inte hur denna situation kan vara acceptabel. Inför en maxgräns på hur många det får vara inne och handla samtidigt för att minska smittspridningen. Med färre kunder i butiken får man större avstånd till varandra.

Det känns inte rättvist för varken personal eller kunder att utsättas för denna exponering, jag tänker på alla de äldre svagare människor som går och handlar och vistas i denna miljö. Det är viktigt att alla tar sitt eget ansvar. Det är många företag som börjar ta egna initiativ. Matbutiker måste även dem bidra med allt de kan för att minska smittspridningen. Att låta människor okontrollerat välla in är inte rättvist, varken för personal eller kunder!

Anonym

Svar direkt

Hej,

Tack för dina viktiga frågeställningar.

Vi på Ica Maxi Flygstaden tar corona/covid-19 på största möjliga allvar. Vi följer flera gånger dagligen de rekommendationer och den information som Folkhälsomyndigheten, Livsmedelsverket och Ica Sverige AB redovisar för att motverka spridningen av corona/covid-19 och agerar efter dessa. För att säkra en trygg miljö i butiken sker dagligen ledningsgruppsmöten och tät dialog med Ica Sverige.

I dagsläget har vi vidtagit flera åtgärder i butiken för att skapa trygghet för både medarbetare och kunder. Det betyder att vi bland annat har valt att avboka alla demonstrationer i butiken, vi har stängt ner både vårt Maxikök och Minihus och dessutom har vi valt att samtliga event i butiken framöver blir inställda. En god handhygien är såklart en betydande faktor för att minska smittspridningen. Därav har vi ställt ut handdesinfektionsmedel vid vår scanningvägg som finns tillgänglig för alla kunder. Vi har även infört ännu mer strikta regler kring renhållning av vågar, skärmar och våra självscanninghandtag.

Vi har full förståelse för att många av våra kunder gärna undviker större folksamlingar och för att förebygga en del av detta har vi valt att tillfälligt utöka kapaciteten för vår onlinetjänst. På så sätt får fler kunder möjligheten att få sina matvaror hemkörda direkt till ytterdörren. Ett annat sätt för att undvika större folksamlingar i butiken är att, om man har möjlighet, välja att handla tidigt på morgonen eller senare på kvällen då det fortfarande är väldigt lugnt i butiken.

Dessa är några av de åtgärder vi i dagsläget valt att göra, men troligtvis är det långt ifrån de sista åtgärderna vi gör. Vi följer som sagt utvecklingen noga och tar dagligen nya beslut efter detta.

Avslutningsvis vill vi säga att vi gör allt vi kan för att fylla upp butiken igen så att ni kunder möts av samma höga standard som ni är vana vid. I denna mycket annorlunda situation är vi verkligen otroligt stolta över det fantastiska jobb och extra energi alla våra medarbetare lägger på att göra det bästa av situationen. Detta är något vi lovar att fortsätta göra. Tack vare goda rutiner kommer vi fortsätta säkra och trygga våra kunders besök i butiken, även när vardagen ser lite annorlunda ut. Tack för visad förståelse!

Tommy Fransson

ICA Handlare

Maxi Flygstaden