Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: Martina Holmberg / TT
Bild: Martina Holmberg / TT

Inför basinkomst i Sverige

Det finns i dagens Sverige en stor risk för att de ständigt växande sociala problemen till slut kommer att leda till den nuvarande svenska välfärdsstatens undergång.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

För att samhället inte ska drabbas av fullständigt ohanterliga klassklyftor är det dock, åtminstone enligt min uppfattning, nödvändigt att upprätthålla någon sorts offentligt finansierat välfärdssystem.

Jag anser därför att vi bör ersätta dagens socialförsäkringssystem med en basinkomst som bör betalas ut till alla svenska medborgare.

Basinkomsten bör ge stöd åt familjer snarare än åt enskilda individer, och av den orsaken kan basinkomstens storlek hållas ganska låg, kanske 3 000–5 000 kronor per medborgare och månad. För att gynna barnfamiljer bör basinkomsten vara lika hög för barn som för vuxna medborgare.

Basinkomsten bör helt eller delvis finansieras med en skatt inkomsterna från naturresurser i enlighet med den amerikanske politiske tänkaren Henry Georges idéer. En sådan basinkomst finns redan i dag i Alaska i USA.

Progressiv medborgare