Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Jae C. Hong
Bild: Jae C. Hong

Idrotten verkar vara en helig ko som slipper ta ansvar

Det pratas mycket om miljön i media, men varför inget om idrottens miljöpåverkan? Stora tävlingar som OS och VM kostar stora pengar och resurser.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Priset för Tokyo-OS uppgår till 118 miljarder. Sverige ansökte om OS i Stockholm, utan att tänka på kostnaderna varken för miljön eller skattebetalarna.

Det är säkert bra med idrott på lokal nivå för alla ungdomar, men måste det läggas så stora resurser på VM och OS? Barn svälter i världen, isen smälter på Grönland, vi gör insamlingar till värdens barn, men samtidigt tillverkas det stora mängder idrottskläder i länder där det finns barnarbete.

Vi hör ofta att vi skall dra ner på bilåkandet, men vad gör motorsporten för att bidra till en bättre miljö. Dom bara tutar och kör som vanligt.

Det verkar som om idrottsrörelsen är en helig ko som inte behöver ta sitt ansvar när det gäller miljön.

För några år sedan skrev Isabella Lövin "Tyst hav", en bok som handlar om utfiskningen av våra hav, där även EU är inblandad. Den fick en liten notis i tidningen. Men Zlatan som kom ut med sin bok samtidigt fick stora rubriker i media. Är en man som leker med en boll viktigare än miljön och utfiskningen av våra hav?

Greta Thunberg hyllas över hela världen för sitt miljöengagemang, men är det bara ett tomt löfte vi ger våra barn när det gäller miljön? Vi måste alla hjälpas åt, och det gäller på alla plan, även inom idrotten. Tänk om en bråkdel av dom pengar och resurser som läggs på idrotten, satsas på vår miljö, då kanske det finns ett hopp för kommande generation.

Carl