Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Halmstad Arena erbjuda många möjligheter till idrott och föreningsliv. Bild: Johnny Samuelsson
Halmstad Arena erbjuda många möjligheter till idrott och föreningsliv. Bild: Johnny Samuelsson

Idrotten i Halmstad har många positiva effekter

En aktiv fritid och idrottande vet vi har positiva effekter även på den psykiska hälsan.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Varje dag besöker många barn och ungdomar en idrottsförening i Halmstad – det är roligt att träna men många lyfter också fram den sociala gemenskapen som föreningslivet ger dem. Många lämnade dock föreningslivet under pandemin och därför vill vi socialdemokrater stödja föreningarna i att hitta bra former för uppsökande verksamhet.

Det är viktigt att alla hittar tillbaka och gärna tar med sig fler. Socialdemokraterna ser föreningslivet som en viktig del i strävan efter minskad segregation i Halmstad. Föreningarna har medlemmar från olika delar av kommunen och förutom träning upplever man glädje, gemenskap och får också en inskolning i demokrati och delaktighet. Allt detta skapar en bra grund för ökad inkludering och integration.

Ideella krafter håller igång den stora fritidsgård som idrottsrörelsen utgör! Många föreningsledare arbetar många ideella timmar. Vi vill stödja föreningslivet genom att bilda ett föreningsråd som skall underlätta administration, bokföring, vaktmästeri etcetera. Ett föreningsråd är samtidigt ett arbetsmarknadsprojekt. Vi vill även underlätta för föreningslivet att hitta rätt in till kommunen genom – en väg in.

En aktiv fritid och idrottande vet vi har positiva effekter även på den psykiska hälsan. I senaste LUPP, den lokala ungdomsenkäten, visar sig samtidigt att ungdomar i årskurs 8 är mindre nöjda med sin fritid än 2018. Generellt är dessutom tjejer samt personer med annan könstillhörighet mindre nöjda med sin fritid. De upplever att det finns mindre att göra på fritiden jämfört med killar. En översyn av bidragen till flickor och pojkars idrottande behövs bland annat därför – det är viktigt att våra skattepengar används på bästa sätt.

Detta är några exempel på hur vi vill underlätta för föreningslivet och dess ledare. Utan idrottsledare inget föreningsliv. Vi socialdemokrater är beredda att tillsammans med föreningsledare söka bra former för idrotten i Halmstad. En stark idrottsrörelse gör hela Halmstad starkare!

Ulla Winblad (S)