Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Jurek Holzer / SvD / TT
Bild: Jurek Holzer / SvD / TT

Idé om fika för äldre kan bli inspiration

Genom din insändare kan Aktivitetsutförare och andra aktörer som arrangerar aktiviteter och träffar riktade till äldre ta del av din idé och inspireras.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Replik. Apropå insändaren ”Gratis fika vore ett bra alternativ”, 8/10.

Tack för din insändare. Pandemin har ställt oss inför nya utmaningar. Att fika tillsammans har med hänsyn till restriktioner och smittrisker varit en efterlängtad aktivitet.

Socialtjänstens omsorg om äldre ska enligt socialtjänstlagens bestämmelser inriktas på att äldre får leva ett värdigt liv och ska verka för att äldre får möjlighet att ha en aktiv och meningsfull tillvaro i gemenskap med andra. I Halmstads kommun tillhandahålls därför olika former av stödinsatser för att bryta ofrivillig ensamhet bland äldre.

Från allmänt inriktade insatser till äldre såsom aktivitetsledare, radioprogrammet Radiokakan, Aktivitetscheckar – till individuellt inriktade biståndsinsatser som behovsprövas enligt gällande regelverk som till exempel social aktivitet med hemtjänst åtta timmar per månad för att befrämja gemenskap och välbefinnande hos äldre. Det finns dessutom olika träffpunkter i kommunen. Alla dessa insatser ges inom ramen för socialtjänstens äldreomsorg som regleras främst i Socialtjänstlagen.

Hur Socialtjänstlagen och ”fikandet” hänger ihop kan vissa säkert fundera över men gemenskap och sociala behov ingår i socialtjänstens område. Det innebär inte ”gratis fika” utan att skapa möjlighet att delta i aktiviteter. Vid vissa aktiviteter kan arrangörerna, om de vill, bjuda deltagare på kaffe och kaka, gratis eller mot betalning.

Fikatraditionen sträcker sig långt tillbaka i tiden och med lite drygt hundra år på nacken är "fika" en väletablerad och uppskattad social institution i Sverige såväl i det privata som arbetslivet. Vi förstår därför din synpunkt om fikans betydelse för att motverka ofrivillig ensamhet bland äldre. Genom din insändare kan Aktivitetsutförare och andra aktörer som arrangerar aktiviteter och träffar riktade till äldre ta del av din idé och inspireras.

För de äldre som inte har tillgång till kommunens hemsida kan vi nås via Halmstad Direkt. Ring så kan vi berätta vilka aktivitetsutförare som finns godkända och aktuella satsningar inom kommunen.

Gabriela Arvidsson

myndighetschef, hemvårdsförvaltningen