Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

IB – ett program med många värden

Till att börja med: grattis Lova till att ha valt och sökt ett fantastiskt bra program!

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Replik. Svar till Lova N, 15, 22/3.

Jag är en av IB-lärarna på Sannarpsgymnasiet och hoppas givetvis att du och de andra (faktiskt fler än 13) som har sökt IB också kommer att få börja hos oss i höst.

Det är nu politikerna i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden som avgör detta. Tjänstemännen på förvaltningen har givit förslag om att pausa antagningen, men politikerna har inte velat fatta detta beslut, vilket jag tycker hedrar dem.

IB är nämligen ett program med många värden utöver de rent ekonomiska. IB har ett gymnasieprogram som är oerhört väl ansett över hela världen, både av universitet och arbetsgivare. Våra ”gamla” IB-elever vittnar om stora fördelar i sina eftergymnasiala studier när det gäller just att vara förberedda och vi har elever som har studerat vidare både i Sverige och vid högt ansedda universitet utomlands (såsom Cambridge, Harvard och Stanford) med framgång.

IB trycker hårt på akademiska värden, men glömmer för den sakens skull inte bort andra delar: socialt engagemang, kreativitet, kulturell förståelse, internationalisering, öppenhet och tolerans, för att bara nämna några.

IB ger alla elever, inklusive de som till exempel inte kan läsa ett gymnasieprogram på svenska och de som av olika anledningar inte har känt sig stimulerade i grundskolan, möjlighet till en fantastisk gymnasieutbildning.

Det är tråkigt att du upplever att många SYV:ar glömmer bort IB, och detta trots att vi återkommande har informerat och även bjudit in SYV:arna. Vi har sett en förbättring genom åren, men det finns nog mer att göra. Givetvis är marknadsföring något vi behöver tänka vidare kring, och det hoppas vi att vi får göra utan pausad antagning!

Avslutningsvis hoppas jag att IB får starta en ny klass i höst så att du och andra som har sökt kan få sitt val, och det på ett program med oerhört många värden!

Annika Brogren