I princip blir du som en öppen bok

Vid en sjukhusvistelse nyligen insåg jag hur oändligt oskyddad vår integritet är! I princip blir du som en öppen bok.

ANNONS
|

Ständigt måste du offentligt uppge ditt födelsenummer, oftast inför andras öron och ögon. Det är lyhört på många ställen och till och med på röntgen kan du lätt utläsa vad en patient lider av! Personalen talar överallt med höga röster, alltför höga, varför jag då och då får påpeka att hela avdelningen hör vad de säger!

Ronden är en uppvisning av hur tunn din integritet är. Oftast är två läkare med, plus sköterska och undersköterska. Även om man på en sal drar för någon skärm, så är ju rummet helt öppet ändå. Ofta går man i detalj in på vad en patient lider av och i det ögonblicket vet alla andra det också. Det är oundvikligt. Ditt personnummer upprepas var gång du ska allt från vägas, till tagna EKG:n, mediciner du ordinerats och hur din närmaste framtid blir. Alla hör vilka som får åka hem omgående och vilka som tyvärr får bli kvar. Insikt av det hela: Du har ingen integritet.

ANNONS

Nej, var mycket tystlåtna kring frågan om personnummer. Varför inte skriva ned och visa sitt personnummer i stället?

Vid rondering borde varje patient tas in på ett stängt rum, skyddad från obehörigas ögon och öron. Tidigare kunde en patient be om att få enkel- eller halvenkelrum. Om du i dag råkar komma i eget rum vid intagningen, blir du oftast av med det inom några timmar för ännu sjukare har anlänt. Det tycks aldrig vara brist på rum, för oavsett avdelning, står ofta flera rum tomma jämt. Det kan vara en ultraljudsapparat eller liknande som tar upp hela rummet. Läkarrummet är oftast tomt merparten av dygnet. Andra rum upptas av sjukvårdsartiklar. Varför inte köra ut apparaterna i korridoren i stället? Läkarna kan väl dela sköterskornas dagrum?

Så skriv ner era personnummer, ut med apparaterna i korridoren och ha enskilt samtal med patienten vid rondering. Gör inte allt offentligt! Många kanske skäms för sin åkomma och far illa av ronderingen. Och personnummer och sjukdom ska självklart vara okända för andra!

Bo Bergman

S-dalen

Svar direkt

Tack för dina synpunkter! Precis som du säger är integritet och sekretess i vården oerhört viktigt. Det finns flera saker att göra för att ytterligare förbättra skyddet av patienters integritet. Särskilda rum för ronden kan vara ett sätt, nummerlappssystem i väntrum ett annat.

ANNONS

Att öka vårdpersonalens medvetenhet och kunskap kring informationssäkerhet är en viktig uppgift för oss. Bland annat fokuserar vi på vikten av identitetskontroll. Anledningen till att vi kontrollerar personnummer ofta är att se till att rätt uppgifter följer rätt patient, alltså en fråga om patientsäkerhet. Patientens integritet kan skyddas av att vårdpersonalen ber om legitimation i stället för att patienten ska behöva säga sitt personnummer högt i situationer där det inte är lämpligt. Utvecklingsarbetet pågår ständigt och vi vill gärna ta tillvara dina och andra patienters upplevelser i det arbetet.

Ingela Larsson

informationssäkerhetssamordnare Hallands sjukhus

ANNONS