Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

På Skavsta civila flygplats finns numera flygplan speciellt utrustade för brandbekämpning i ständig beredskap för insatser i Sverige, skriver ”I.Brand” i en replik. Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT
På Skavsta civila flygplats finns numera flygplan speciellt utrustade för brandbekämpning i ständig beredskap för insatser i Sverige, skriver ”I.Brand” i en replik. Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT

I första hand krävs åtgärder som begränsar spridning

Oavsett prioriteringar och vilka resurser som finns tillgängliga är de förmodligen ändå otillräckliga om ”hela skogen står i lågor”.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Replik. Svar till R.Hanen, 16/8.

Några små kompletteringar. Förordningen Försvarsmaktens stöd till civil verksamhet (2002:375) utgör en viktig resurs, en uppgift man hade även före 2002. Det kan vara ledningsstöd, reservkraft eller vattenbombning med hjälp av militära helikoptrar. Hemvärnet är en del av Försvarsmakten, och gör viktiga insatser vid skogsbränder.

På Skavsta civila flygplats finns numera flygplan speciellt utrustade för brandbekämpning i ständig beredskap för insatser i Sverige. De är i huvudsak finansierade av EU (90 procent), men utgör även en resurs för övriga EU-länder. På samma sätt finns det i andra länder flygplan för brandbekämpning, finansierade av EU och kan användas även i Sverige.

Man kan se det som en ”skatteåterbäring” på de miljarder vi skickat till EU årligen, samt de 150 miljarder extra vi ska skicka framöver. Att utöver dessa miljarder lägga ytterligare skattemedel eller omprioritera från Jas-flygplan till flygplan för brandbekämpning är som skattebetalare inte tilltalande.

Oavsett prioriteringar och vilka resurser som finns tillgängliga är de förmodligen ändå otillräckliga om ”hela skogen står i lågor”. I första hand krävs det därför åtgärder för att om möjligt förhindra bränder men framför allt begränsa spridningen vid en brand. Här gör bland annat KSAK skogsbrandbevakning viktiga insatser för att upptäcka bränder i tid.

Hittills har Sverige inte drabbats i större omfattning av eldhärjade fastigheter i samband med större skogsbränder. Däremot har man konstaterat att det finns en del att göra när det till exempel gäller skogsbruket. Det är kanske också så att när det gäller länder och områden som ofta, nästan årligen, drabbas av omfattande skogsbränder där även stora bebyggda områden drabbas behöver tänka om.

I.Brand