Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det är mycket hög tid att ta sig an frågan om hur vi ska få nya medarbetare inom vården, skriver företrädare för Vision Region Halland. Bild: Erik Nylander/TT
Det är mycket hög tid att ta sig an frågan om hur vi ska få nya medarbetare inom vården, skriver företrädare för Vision Region Halland. Bild: Erik Nylander/TT

Hur ska vi få personal till vården?

Ska vi få ungdomar att vilja studera till vårdyrken måste vi ha attraktiva jobb att söka, menar skribenterna.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Det är mycket hög tid att ta sig an frågan om hur vi ska få nya medarbetare inom vården. Vad är det som gör vårdyrkena attraktiva? Används den kompetens medarbetarna har på rätt sätt?

Ska vi få ungdomar att vilja studera till vårdyrken måste vi ha attraktiva jobb att söka.

Konkurrenskraftiga löner, inte löner som får dem att hoppa av utbildningarna halvvägs. Att man får jobba med de arbetsuppgifter man utbildats till. Rätt använd kompetens! Att bemanna de befattningar som finns, så det blir en bra arbetsmiljö.

Tyvärr blir det lätt moment 22 runt detta att bemanna om man inte uppfyller arbetsuppgifter och lön.

Alla behövs i vården och det är också viktigt att man har rätt utbildning för sitt jobb. Ett sätt att nå detta är att skydda yrkestitlarna för vårdpersonalen.

Vision ser skyddade titlar som ett sätt att säkerställa att man har rätt utbildning för jobbet. Dags att lyfta upp både tandsköterskor och vårdens administratörer, medicinska sekreterare.

Medicinska sekreterare, ett yrke under omvandling. Den tekniska utvecklingen medför både nya arbetsuppgifter och nya verktyg att lösa dem. Samtidigt finns det också möjligheter att bättre utnyttja deras kunskaper och låta dem sköta vårdadministrationen. Läkarna ska ha tid för patienterna, dom har inte utbildat sig för att sitta och jobba med administration.

Vision Region Halland

Lennart Johansson, ordförande

Charlotta Andersson, medicinsk sekreterare