Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hur ska en stad utvecklas?

På vilket sätt bidrar en 16 våningar hög koloss på Österskans, i bästa fall bebodd av tillfälliga besökare, till miljön?

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

”En viktig del i planförslaget om Österskans är det övergripande målet att staden i högre utsträckning ska vändas mot Nissan. Det är en mycket välkommen utveckling med tanke på att Halmstad historiskt inte har utnyttjat att det går en å genom staden.”Står det i HP:s ledare den 26 augusti.

Så här kommer hotellet att se ut, enligt arkitekternas skiss. Bild: Skiss: White Arkitekter
Så här kommer hotellet att se ut, enligt arkitekternas skiss. Bild: Skiss: White Arkitekter

Men...? Österskans - Österbro var förr den gamla och enda vägen söderifrån in i centrum av den medeltida staden om man inte tog vattenvägen.

På 1300-talet hade man stora problem att utnyttja vattenvägen då åns kanter var låga och vattensjuka. Man prövade att förstärka med ris mm för att kunna landa behövliga varor mm. Precis som nu låg stadens centrum enstaka meter från vattnet och vattnet var den tidens naturliga transportväg.

I århundraden har Nissan varit en viktig väg in i stadens centrum. Fram till dess att Slottsbron byggdes lade lastbåtar till och kajerna var fyllda med allehanda varor till närliggande industrier eller för vidare transport inåt landet.

Människor tog sig också lätt över Nissan via järnvägsbron, Österbro eller med båt för en liten slant och många var det som på det viset kortade vägen till stationen och den nyare östra delen av staden. Byggandet av Slottsbron kapade helt resolut av mycket av det naturliga livet i stadens centrum. Man delade helt enkelt den gamla stadskärnan, slottet skars av, resterna av vallgraven försvann då trafiken måste fram och ......

Där är vi i dag!

Kanske kan vi rentav våga språnget att bygga en tunnel, spränga Slottsbron, öppna kajerna för båtar och fritidsfolket, sommartid ha båttrafik till Grötvik och Tylösand och samtidigt behålla en delvis medeltida stadskärna med slottet inkluderat.

På vilket sätt bidrar en 16 våningar hög koloss på Österskans, i bästa fall bebodd av tillfälliga besökare, till miljön? Den kommer att överskugga biblioteksbyggnaden, minimera grönytorna och stå som ett exempel på en inte helt ovanlig sjukdom som ibland drabbar småstäder, elefantiasis!

Byggnaden framhäver bara sig själv.

Trettiotalisten