Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Insändarskribenten tycker att det är läge att ”öppna upp för en debatt kring jämställd, rättvis och rimlig kompensation för arbete på obekväm arbetstid”.  Bild: TT/arkiv
Insändarskribenten tycker att det är läge att ”öppna upp för en debatt kring jämställd, rättvis och rimlig kompensation för arbete på obekväm arbetstid”. Bild: TT/arkiv

Hur mycket är julafton värd? – och för vem?

Med anledning av artikeln där en grupp läkare på Hallands sjukhus protesterade mot försämrad storhelgsersättning vill jag be om ordet.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Replik. Apropå artikeln ”Sänkt storhelgsersättning väcker ilska bland läkare”, 10/10.

I artikeln framkommer besvikelse över att den ekonomiska kompensationen för arbete under bland annat jul och midsommar reducerats kraftigt. En förståelig reaktion på ett tillsynes orättvist beslut. Men om vi ska prata om ersättning vid arbete på obekväm arbetstid skulle jag vilja uppmärksamma en annan orättvisa: att olika yrkeskategorier får olika ersättning.

Först och främst måste vi särskilja två saker: lön och OB-ersättning. Lön får du som ersättning för arbetet du utför. Alla yrkeskategorier har olika utbildning, arbetsuppgifter, kompetensområden och ansvar. Olika arbete erfordrar därför olika lön. Därav är det fullt rimligt att en läkare tjänar mer än en sjuksköterska.

OB-ersättning däremot speglar inte din arbetsinsats. OB-ersättning kompenserar dig för det du missar privat när du är på jobbet. Jobbar man inom vården är det ofrånkomligt att behöva arbeta under dygnets alla timmar och årets alla dagar. Sjukdom tar inte hänsyn till röda helger. Därför får personalen en extra kompensation om de behöver jobba i stället för att till exempel vara med och fira sin systerdotters första julafton.

Att gå miste om storhelgsfirande med familj och vänner är en lika stor uppoffring oavsett yrkeskategori. Därför borde alla kompenseras likadant. Under flera års tid har läkarkåren fått en betydligt större kompensation för arbete som sker på obekväm arbetstid jämfört med övriga yrkeskategorier. Något som skulle kunna betraktas som orättvist och även föranleda frågan: Är det en större uppoffring för en läkare att missa julafton jämfört med en sjuksköterska?

Som sagt är frustrationen inom läkarkåren förståelig. Men det är även frustrationen som under flera år funnits bland övriga yrkeskategorier eftersom deras fritid och privatliv inte värderas lika högt. Vore det inte på sin plats att ta tillfället i akt att öppna upp för en debatt kring jämställd, rättvis och rimlig kompensation för arbete på obekväm arbetstid?

Allas fritid är lika värdefull

LÄS MER: Missnöjda läkare mejlbombar regionledningen