Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ständiga flyktingströmmar. Bild: Emrah Gurel
Ständiga flyktingströmmar. Bild: Emrah Gurel

Hur en godhjärtad liberal blir SD:s nyttiga idiot

Tänk tanken att istället ta pengarna där de finns i överflöd.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

I sin ledartext i HP 9/7 beskriver Hannes Sjöberg situationen med 82,4 miljoner flyktingar utan att med ett ord beröra orsaken till flyktingströmmarna. Enligt Browns University:s rapport är minst 37 miljoner av dessa resultatet av USA:s och NATO:s krig efter 11 september. Krig där Sverige deltagit efter förmåga och därmed bidragit till dessa flyktingströmmar. Detta tillsammans med EU:s dumpning av jordbruksöverskott, som får afrikaner att fly på grund av att de inte kan överleva på sitt jordbruk. Med denna politik kommer det garanterat att finnas allt fler flyktingar som Sjöberg vill ta emot.

Sjöbergs svar på hur vi skall klara att ta emot dem är extremt nyliberalt. ”Banta välfärden”. Han tycks omedveten om den, sedan 80-talet, ständiga bantningen av välfärden som medfört extrema försämringar av Arbetslöshets- och sjukförsäkringen. Den ökande brottsligheten och lönedumpningen som importen av arbetskraft medfört. Utarmningen som skett genom utförsäljningen av offentlig verksamhet inom vård, skola och omsorg.

Tänk tanken att istället ta pengarna där de finns i överflöd. Tänk tanken att beskatta de rika och i synnerhet våra miljardärer. Om man nu inte vill sopa banan för SD.

Ulf Halldin

Kommunistiska Partiet

Svar direkt:

Orsakerna till flyktingströmmarna är många och en del av ansvaret, men inte så mycket som Halldin beskriver, kan läggas på USA. Browns rapport säger att USA:s krig mot terrorismen är en del av anledningen. Men i de 37 miljonerna räknas exempelvis kriget i Syrien in, och vi kan vara överens om att det inte bara var USA:s fel.

EU:s jordbrukssubventioner bör avskaffas av just den anledningen som Halldin nämner, det stänger ute marknader i fattigare länder och leder till svält. Där är vi överens.

Det är svårt att förena vårt i dag massiva välfärdssystem med en stor invandring. Men jag är övertygad om att genom att banta på väl valda ställen kombinerat med en fungerande integration så kommer det att gå.

Hannes Sjöberg

politisk redaktör