Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Human människosyn och tro på allas lika värde är grundläggande

Hur svensk kriminalvård ska bedrivas regleras i lag och verksamhet styrs utifrån de principer som gäller vid offentlig förvaltning.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Replik. Svar till ”Intagna på KVA i Halmstad”, 2/9.

Inom Kriminalvården har vi en human människosyn och tror på alla människors lika värde. Den är grundläggande för oss.

Att verkställa ett fängelsestraff innebär dock självklara begränsningar i en människas frihet. Som intagen har man, precis som utanför murarna, en skyldighet att hushålla med sina medel. De pengar man tjänar under verkställigheten ska räcka till bland annat kläder, glasögon och tandvård. Vanlig sjukvård är regionfinansierad.

Vad gäller rökning och plasthanteringen på anstalten Halmstad kan sägas att de intagna har möjlighet att röka i samband med de dagliga promenadtillfällena. På anstalten pågår just nu ett arbete med att skapa särskilda zoner för rökning för att på så sätt få en bättre miljö för både intagna och personal. Det är korrekt att anstalten använder sig av plastbestick, så kallade säkerhetsbestick. De diskas efter användning och används på samma sätt som vanliga bestick. De är alltså inga engångsvaror.

Anstalten har en miljöansvarig och ett ständigt pågående miljöförbättringsarbete. Målsättningen är att Kriminalvårdens verksamheter alltid ska bedrivas utifrån ett hållbart och miljövänligt perspektiv.

Katarina N Scott

kriminalvårdschef