Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bild: Noella Johansson/TT

Hotet mot minoriteter pågår alltjämt

Den 27 januari för 75 år sedan befriades Auschwitz från nazisterna.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Dagen är nu förintelsens minnesdag. Hotet mot judar och andra minoriteter pågår dock alltjämt. Enligt Brå:s rapport Hatbrott 2018 ökar antalet anmälda hatbrott i Sverige med rasistiska motiv från 3 999 år 2013 till 4 865 år 2018. I en intervju i DN 1/11 svarar Säpos chefsanalytiker på frågan: ” ’Finns det någon koppling mellan nationalistiska partiers framgångar i opinionen och radikala nationalisters våld? Spelar det någon roll för våldsamma högerextremister att det går bra för SD?’ ’Ja det är ju en av våra hypoteser utifrån tidigare erfarenheter.’ ”

Flyktingförläggningar sattes i brand efter att SD:s dåvarande juridiske talesperson i ett tal i Trelleborg 17/10 2015 uttalat att tålamodet med invandringen är som en stubin. "Men när stubinen brunnit klart då smäller det.” Lokala SD-distrikt publicerade även vägbeskrivningar till platserna. Fram till mars 1995 hade SD en partiledare med bakgrund i nazistiska NRP, dömd för mordhot: ”vi ska bränna dej ditt judesvin.” 1996 uppträder en tidigare vice partiordförande i naziuniform och bränner böcker av förintelseöverlevare. I ett sådant parti blev Åkesson aktiv 1995, men näthat och rasistiska skämt florerar alltmer.

I Svt-debatten 9/10 2016 uteslöt Ebba Busch samarbete med ett parti vars ekonomiske talesperson i en video skrattar åt avhuggna grishuvuden som liknas vid judar. I AB 8/1 2018 säger Ulf Kristersson: ”Mina värderingar är inte SD:s, jag kommer inte samarbeta, samtala, samverka, samregera med SD.”

Men när makten lockar sätts värderingar på prov och med lätthet kastar KD- och M-ledarna av sig både löften och principer. Dag Hammarskjöld skriver i Vägmärken: "Är ditt mål icke helgat av ditt innersta patos skall även en seger göra dig smärtsamt medveten om egen svaghet.”

Göran Lund