Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Andreas Hillergren/TT
Bild: Andreas Hillergren/TT

Hjälp till att fortsätta stärka den svenska landsbygden

År 2020 börjar lida mot sitt slut. Precis som för många andra näringar har de gröna näringarna upplevt ett ovanligt år i och med coronavirusets intåg i vardag och arbetsliv.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Ingen kunde i våras säga hur vardag och arbete skulle te sig till hösten och vintern. För oss som arbetar med livsmedelsproduktion är ett år framåt den kortaste framförhållningen vi har. Ofta har vi redan planerat för flera år framåt och utsäde är inköpt flera månader innan det är dags att så. Det är alltså inte bara att lägga ner och låta bli att så eller plantera på våren bara för att man eventuellt inte kan få sålt det till hösten. Vi måste chansa och vi måste hålla huvudet kallt i krissituationer. LRF-ungdomen körde i gång hashtagkamapanjerna #vifyllerhyllorna och #farmingasusual eftersom det är exakt så vi i livsmedelsproduktionen fått förhålla oss till situationen i år.

En positiv följd av coronan är att fler människor semestrat hemma och upptäckt alla pärlor som finns runt dem med lokalproducerad mat i gårdsbutiker som producerats utifrån våra svenska stränga miljö- och arbetsrättslagar. Fler människor har sett vilken skatt landsbygden i Sverige erbjuder gällande arbetstillfällen, biologisk mångfald och hållbart producerad mat.

Nu när det lackar mot jul och vi inser att julen inte kommer att kunna firas så som vi alltid gjort med stora kalas och julbord hoppas vi i LRF att vi alla tänker på hur vi vill att framtiden ska se ut med livsmedelsproduktion och högre självförsörjningsgrad på svenska råvaror. Fortsätt köpa svensk gran och svensk julmat, om det är med kött eller vegetariskt spelar ingen roll. Hjälp till att fortsätta stärka den svenska landsbygden och visa hur viktiga våra svenska mervärden i form av stränga miljöregler, arbetsrättsregler och djurskyddsregler är.

Så till er alla från oss lantbrukare, skogsägare och alla andra inom de gröna näringarna vill vi önska en riktigt god jul!

Helen Johansson LRF Halmstad