Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fler vapen har aldrig skapat trygghet. Fler missiler har aldrig minskat risken för krig. Det enda fler vapen och missiler orsakar är ännu fler vapen och missiler, menar skribenten. Bild: Anders Wiklund/ TT
Fler vapen har aldrig skapat trygghet. Fler missiler har aldrig minskat risken för krig. Det enda fler vapen och missiler orsakar är ännu fler vapen och missiler, menar skribenten. Bild: Anders Wiklund/ TT

Historielöshet och rädsla bakom svenskt Natobeslut

Vi har hållit oss utanför militära allianser för att det är det enda rätta.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Sverige har varit förskonat från krig i över 200 år, längre än något annat land i världen. Vi kan väl vara överens om att det var bra för oss alla att vi lyckades hålla landet utanför de båda världskrigens fasor? Ja, bortsett från populistiska åsikter om svensk feghet har det i regel rått konsensus kring uppfattningen om att alliansfrihet och neutralitet tjänat Sverige väl.

Hur kommer det sig då att på bara några veckor är allt detta glömt? Helt plötsligt beskrivs det som naturligt, nej oundvikligt, att överge neutralitet och alliansfrihet för att i stället bli medlem i en kärnvapenallians. De principer som fick Socialdemokraterna att med stor majoritet rösta för en fortsatt alliansfrihet på kongressen i november gäller inte längre.

Krig är ett rent helvete och det Rysslands diktator utsatt Ukrainas folk för kan inte beskrivas på något annat sätt än krigsförbrytelse och folkmord. Men Sverige har väl inte varit alliansfritt i 200 år för att det saknats hot och ondska i världen, eller ens i vår närhet? Vi har hållit oss utanför militära allianser för att det är det enda rätta.

Fler vapen har aldrig skapat trygghet. Fler missiler har aldrig minskat risken för krig. Det enda fler vapen och missiler orsakar är ännu fler vapen och missiler. Det är totalitarism, militarism, och nationalism som skapar otrygghet och leder till krig. Motvikten är långlivade svenska principer som demokrati, solidaritet, feminism och inte minst alliansfrihet.

När hysteri och rädsla får löpa fritt så riskerar vi att tappa våra principer.

Lars Tegermark

ombudsman, Vänsterpartiet Halland