Hiroshimabomben 75 år

Den 6 augusti i år finns det extra stor anledning att påminna om kärnvapnens oerhörda farlighet.

ANNONS
|

Den dagen år 1945, för 75 år sedan, fällde USA den första atombomben, en uranbaserad bomb, över den japanska staden Hiroshima.

Utan att ge Japan någon större chans att reagera på detta fällde USA tre dagar senare, den 9 augusti, en ännu kraftigare bomb, en plutoniumbaserad atombomb, över en annan japansk stad, Nagasaki. På detta sätt fick USA möjlighet att prova båda de typer av atombomber som man lyckats framställa. Förödelsen var fruktansvärd och människor drabbas fortfarande av sjukdomar orsakade av strålningen från bomberna.

De ohyggliga konsekvenserna hindrade dock inte fortsatt utveckling av kärnvapen, som i dag finns i minst åtta länder. Även om kärnvapen hittills inte används i krig sedan 1945, så har provsprängningar och olyckor i samband med kärnvapenutveckling utsatt många människor för dödsfall, skador och sjukdomar. Några exempel är Frankrikes verksamhet vid Muroroaatollen och Sovjetunionens vid Semej i Kazakstan samt i Uralbergen och Novaja Zemlja.

ANNONS

Kärnvapen fortsätter att orsaka oerhörd skada för människor och miljö.

Sveriges regering var till en början drivande för att få till stånd en FN-konvention om kärnvapenförbud. När konventionen väl var på plats avstod den svenska regeringen från att signera den. Detta olycksaliga ”jubileumsår” borde Sverige hedra kärnvapnens alla offer genom att skriva under konventionen!

Lena Angviken

Kvinnor för Fred

ANNONS