Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

HFAB:s huvudkontor på Fredrik Ströms gata i Halmstad. Bild: Roger Larsson
HFAB:s huvudkontor på Fredrik Ströms gata i Halmstad. Bild: Roger Larsson

HFAB ska drivas affärsmässigt

Att frivilligt strypa bolagets intäktsmöjligheter är inte bara olämpligt utan saknar även lagstöd, skriver Per Arbin.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Replik på insändare i HP 31/8 ”Ett fungerande Halmstad för alla” och Debattartikel i HP 1/9 ”Förtroendet för kommunen står på spel”.

Flera tongivande företrädare för Halmstads Lokala Parti anser (HP 31/8) att HFAB har ”gott om pengar” och att bolaget därför ska sänka avkastningskravet för 2023 samt inte höja hyran alls. Det verkar ha gått skribenterna helt förbi att kommunala bostadsbolag alltsedan 2011 måste bedrivas affärsmässigt, det vill säga i princip på samma sätt som ett långsiktigt agerande privat fastighetsföretag.

HFAB får inte snedvrida konkurrensen gentemot privata fastighetsägare. Att frivilligt strypa bolagets intäktsmöjligheter är inte bara olämpligt med avseende på bolagets skötsel, och därmed Halmstads utveckling, utan saknar även lagstöd.

Ann-Charlott Mankell, Hjärta för Halmstad, belyser å sin sida (HP 1/9) föredömligt vikten av affärsmässighet i kommunala bolags verksamheter och vilka konsekvenser motsatsen kan få för skattebetalarna.

Även om det återstår att se i vilken mån kommunens överklagan angående HFAB:s hantering av upphandling av digitala tjänster för hyresgästerna eventuellt kan vinna framgång är det väl närmast uppenbart av godo att ett företag, privat som kommunalt, ser över sina möjligheter att kostnadseffektivisera.

Per Arbin

ansvarig näringspolitik, Fastighetsägarna Halmstad