Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Var det olönsamma fastigheter som HFAB sålde? Bild: Johan Persson
Var det olönsamma fastigheter som HFAB sålde? Bild: Johan Persson

HFAB:s försäljning av bostäder

Nyligen framkom i HP att HFAB avyttrat 175 bostäder till SBB, Samhällsbyggnadsbolaget, för en köpeskilling av 422 miljoner kronor. SBB äger sedan tidigare även samhällsfastigheter i kommunen.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

De kommuner som gjort en kalkyl vet att på 25-30 års sikt är det dubbelt så dyrt att hyra som att äga dem. SKR , Sveriges kommuner och regioner, har beräknat att vid en ränta på 1 procent blir det på 25 års sikt 2,5 gånger dyrare att hyra jämfört med att äga. "Samhällsfastigheter är ett investeringsobjekt som bygger på politikens förmåga till självmål och inte på finansiell logik", skriver analytikern Per Lindvall i Affärsvärlden 18/2021.

SBB:s lönsamhet är svindlande och nu riktar bolaget även in sig på kommunala bostäder. HFAB:s ordförande och vd är överens om att priset blev betydligt högre än förväntat. "Räknat i pengar är detta en riktigt stor och bra affär för bolaget." Kan man vara säker på det?

Vad ska man göra med likviden? "Det har vi inte beslutat. Naturligtvis ska vi se över våra lån och fundera på om vi borde amortera en del" säger vd:n. Är det smart när räntan är nära 0 procent? "Förhoppningsvis kan vi putta in en del av pengarna i nyproduktion, så att det totalt sett blir fler lägenheter i Halmstad", säger ordföranden.

Tidigare uttrycktes att orsaken till försäljningen "enbart sker på grund av ägarnas höjda avkastningskrav". Men var det ett olönsamt paket som avyttrades? Nu är budskapet: "Det kan inte bara vara HFAB som har hyresrätter i Halmstad, det måste vara en balans på marknaden." Men vet någon vad nya ägaren har för planer?

Affären verkar mest handla om ett ägardirektiv från Halmstad Rådhus AB. Har moderbolagets ordförande Carl-Johan Berthilsson eller vd Mattias Rossköld förevisat kalkyler på utfallet av kommunens försäljningar av fastigheter till SBB? Eller handlar det om ideologi?

Göran Lund