Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vädringslucka med filter, gör att pollenallergiker och astmatiker kan vädra
Vädringslucka med filter, gör att pollenallergiker och astmatiker kan vädra "säkert" året runt, det vill säga att man inte får in pollen och damm i samma omfattning som när man måste öppna ett fönster eller balkongdörr. Bild: FREDRIK SANDBERG / TT

HFAB sänker standarden och därmed livskvaliteten för redan utsatt grupp

Fler och fler drabbas av allergi och astma, då passar HFAB på att försämra livskvalitén i boendet för just denna grupp.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

HFAB sänker standarden och därmed livskvalitén för en redan utsatt växande grupp på Fjellgimegatan i Oskarström!

Vid fönsterbyte (pågående) väljer HFAB att ta bort vädringslucka med filter, vilket gör att livskvalitén för barn och vuxna med allergi och astma sänks dramatiskt i deras boende.

Fler och fler drabbas av allergi och astma, då passar HFAB på att försämra livskvalitén i boendet för just denna grupp. Just nu räknar man med att cirka 20–30 procent (2–3 miljoner) av befolkningen lider av pollenallergi och cirka 10 procent av astma, en stor del är barn.

Vädringslucka med filter, gör att pollenallergiker och astmatiker kan vädra "säkert" året runt, det vill säga att man inte får in pollen och damm i samma omfattning som när man måste öppna ett fönster eller balkongdörr. På sommaren när det är varmt och mycket pollen i luften är vädringsluckorna med filter en räddare i nöden.

Vädringsluckor ger en fantastik möjlighet för allergiker och astmatiker att kunna vädra och kyla lägenheten under varma sommardagar, och att därigenom kunna leva ett så normalt och besvärsfritt liv som bara är möjligt. Man kan se på filtren hur mycket damm och pollen som fastnar i dom, dom gör verkligen stor nytta.

Denna möjlighet till bättre livskvalité tar nu HFAB bort utan förklaring, sänkt livskvalité och därmed sänkt komfort-standard i boendet, måste ju självklart leda till sänkt hyra.

Sannolikt är det så att det hela handlar om en kostnadsfråga, besparingar och utdelningar till ägare är viktigare än boendes hälsa, tråkigt men sant.

Nu försvinner ett 90-tal lägenheter väl anpassade för personer, både barn och vuxna, med allergi och astma. HFAB hade fortsatt kunnat varit stolta över sina mycket väl anpassade lägenheter för personer med luftvägsproblem. Men väljer en annan strategi, där hyresgästens livskvalité graderas ner kraftigt till förmån för annan prioritering.

HFAB har hittills svarat med tystnad?

Förtvivlad pollenallergiker Fjellgimegatan!

Svar direkt

Hej! När vi underhåller våra fastigheter kan det ske förändringar av olika anledningar, vi arbetar för att det ska bli till det bättre för dig som hyresgäst. Vid installation av nya fönster använder vi oss av moderna fönster enligt senaste standard och teknik. Vädringsluckor ingår inte i denna standard, men när vi installerar nya fönster får du som hyresgäst ett bättre inomhusklimat med mindre upplevt drag, bättre ljudisolering och jämnare innetemperatur. Dessutom bidrar det till minskad energiförbrukning.

När vi bytte värmesystem i fastigheten på Fjellgimegatan satte vi in friskluftsventiler bakom elementen, detta för att öka komforten genom att värma luften innan den kommer in i rummet. I dessa ventiler finns grovfilter som standard, men alla hyresgäster som har allergi eller astma kan höra av sig till sin husvärd för att få ett speciellt pollenfilter installerat i stället.

Vi beklagar att du inte är nöjd med fönsterbytet, vår avsikt är att höja standarden i din bostad genom att erbjuda ett bättre inomhusklimat. Du är alltid välkommen att kontakta oss om du har ytterligare frågor.

Carin Ottosson, affärsområdeschef HFAB