Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Varför ska kvinnors arbete i större omfattning utgå från deltid? Bild: Tore, Meek
Varför ska kvinnors arbete i större omfattning utgå från deltid? Bild: Tore, Meek

Heltid som norm

Att arbeta är inget frivilligt beteende utan en förutsättning för de flesta människor att ta ansvar för sitt eget liv. Möjligheterna fullt ut kan självklart växla under livets gång.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Kommentar till Ann Erixson den 24/7 i HP som replikerade på min artikel från den 9/7 ”Heltid som norm är en självklarhet” Dessutom har andra skribenter varit inne på samma tema.

Att arbeta är inget frivilligt beteende utan en förutsättning för de flesta människor att ta ansvar för sitt eget liv. Möjligheterna fullt ut kan självklart växla under livets gång. Rätten och förutsättningen för ett arbete som ger försörjning i form av heltid, gäller både kvinnor och män. Påståenden som att heltidsarbete ska vara frivilligt – i så fall ur vilket perspektiv? Varför skulle kvinnors arbete i större omfattning utgå från deltid på annan grund än att historiskt skulle kvinnor ha ett större ansvar för hem och barn.

Sedan är det mycket lätt att glida in på och försöka permanenta problematiken med att kvinnor skulle ha sämre förutsättningar att vara i egenförsörjning det vill säga heltid på grund av ett antal skäl. Vi kan inte fortsätta att lura oss själva när vi vet att pensionens storlek till stor del beror på våra livsinkomster.

Ann E riktar kritik mot schemaläggningen som hon menar är ohälsosam. Det finns självklart delar att förbättra och kanske underlätta för ett smidigt genomförande av ”Rätt till heltid som norm.” Men vi kan ju inte bortse ifrån att det är behoven av arbetsinsatser som måste vara ett slags bas i upplägget. Att vara kritisk mot exempelvis helgtjänstgöring, eller att inte tillgodose hjälpbehovet alla dygnets timmar inom människovårdande yrkesområden känns märkligt. Det är ju en del i behovet av arbetets förutsättningar. Vi vet ju att kontinuitet för de personer som är i behov av vård och omsorg är oerhört viktigt.

Klart man måste sträva efter ömsesidighet i upplägget av arbetstidsschema i kommunerna utifrån behov av utfört arbete. Här krävs både teknisk skicklighet o kommunikation där alla är införstådda med vad det innebär att tillgodose mänskliga behov dygnets timmar vardag som helg.

För min del avslutar jag för närvarande detta spår.

Ingeborg Oléni

För TP Laholm