Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Skribenten är kritisk mot Laholms kommuns hantering av LSS-ärenden. Bild: Jonatan Gernes
Skribenten är kritisk mot Laholms kommuns hantering av LSS-ärenden. Bild: Jonatan Gernes

Helt felaktig bild som ges när det gäller praxis

Det finns minst 230 kommuner i Sverige som gör en helt annan bedömning än socialnämnden i Laholm.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Under förra mandatperioden gav den socialdemokratiska regeringen order till Försäkringskassan att spara pengar på personer med funktionsvariationer. Försäkringskassan började omedelbart att ompröva alla beslut som gäller personliga assistenter.

Arbetet var framgångsrikt i Laholms kommun där Försäkringskassan lyckades att skära ner timmar för många personer med personlig assistent. Dock lyckades man inte ompröva alla beslut vad gäller personlig assistent.

På grund av allvarlig kritik pausade Försäkringskassan redan 2018 arbetet med omprövningarna. Det innebär i dagsläget att det finns personer med funktionsvariationer som har helt olika förutsättningar för sin vardag i Laholms kommun. Vi har de som har 100–130 timmar i veckan och vi har dom som har 45–50 timmar i veckan. Till den senare kategorin hör systrarna Bengtsson.

Samma år, 2018, som Försäkringskassan pausade sina omprövningar fortsatte Laholms kommun processen att ompröva beslut om antalet timmar av personlig assistent. Beslutet innebar oftast en kraftig nedskärning av antalet timmar med motiveringen att kommunen måste följa praxis. Är det inte märkligt att socialnämnden fortsätter att ompröva ärenden på samma sätt som Försäkringskassan gjorde, men som efter kritik har pausat?

Socialnämnden hänvisar till att man följer lagstiftningen vilket kan uppfattas som ett skämt. Kenneth Camitz (M) har sagt i en intervju i LT att han gärna gjort andra tolkningar men måste följa regelverken och rättspraxis. Vilket regelverk hänvisar socialnämndens ordförande till?

När det gäller praxis är det en helt felaktig bild som ges, kommunen behöver inte följa Försäkringskassans praxis. Om lagstiftaren hade menat att alla beslut ska följa praxis och rättsfall, skulle det inte finnas behov av den politiska nivån.

Det finns minst 230 kommuner i Sverige som gör en helt annan bedömning än socialnämnden i Laholm. Bland de kommunerna är Halmstads kommun som nyligen fattade ett beslut om en utökning till 100 timmars personlig assistent till en kommuninvånare. Det innebär att det kan även socialnämnden i Laholm göra genom att fatta ett annat mänskligt beslut, när det gäller nivån på antalet assistenttimmar.

Kan Halmstad så kan Laholm, allt annat är skitsnack. Men jag är övertygad om att socialnämnden vill tvinga Ulrika och Petra Bengtsson att flytta till ett kommunalt gruppboende. I mina ögon är socialnämndens agerande helt oacceptabelt.

Thomas Jönsson

Ysby