Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nato är en medlemsklubb med syftet gemensam säkerhet och garantier att man inte som ett ensamt litet land blir attackerad, skriver John Andersen. Bild: Olivier Matthys
Nato är en medlemsklubb med syftet gemensam säkerhet och garantier att man inte som ett ensamt litet land blir attackerad, skriver John Andersen. Bild: Olivier Matthys

Helt fel att Nato bedriver krig på egen hand

Det är tydligt att det Kommunistiska Partiet ”glömmer” fakta och anpassar och tvättar verkligheten som det passar kommunisterna.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Slutreplik. Apropå insändaren ”Nato är ingen försvarsallians utan en krigsallians", 2/5.

Det är alltid spännande och intressant att få ta del av olika åsikter. Jag förmodar då att åsikten är grundad på fakta som en utgångspunkt och inte en ”känsla eller känslor”.

Det är grundläggande helt fel att Nato bedriver krig på egen hand. Nato är en medlemsklubb med syftet gemensam säkerhet och garantier att man inte som ett ensamt litet land blir attackerad. Det är tydligt att det Kommunistiska Partiet ”glömmer” fakta och anpassar och tvättar verkligheten som det passar kommunisterna.

Kommunistiska Partiet refererar till den ”amerikanska imperialismen”. Jag får påminna om att det är Ryssland som har annekterat två områden i Georgien, Sydossetien och Abchasien. Sen Transnistrien, Luhansk, Donetsk, Krim och och nu genomförs en storskalig invasion i Ukraina.

I lugn och ro kan jag säga att man i det Kommunistiska Partiet ”glömmer” sanningen att det är Ryssland som bedriver ett aggressivt anfallskrig.

Mitt bemötande av det ogrundade påståendet från kommunisterna, om Natos ”anfallskrig” Libyen och Afghanistan. 2011 utbröt uppror och inbördeskrig i Libyen. FN:s säkerhetsråd gav därefter Nato tillåtelse att använda militärmakt för att beskydda civila mot Gaddafi-regimens luftvapen enligt FN:s säkerhetsrådsresolution nummer 1973 som bestämde att en flygförbudszon skulle upprättas över Libyen.

Det var inget Nato-beslut men ett FN-beslut. Sverige deltog i denna operation FL01 och FL02 med JAS 39 Gripen … Fast Sverige var inte en del av Nato!

Sen Afghanistan, kommunisterna glömmer att Sovjetunionen anföll landet helt ogrundat och ockuperade landet från 1979–1989.

11 september 2001 var det al-Qaidas terrorattack som utlöste artikel 5 i Nato-stadgan kombinerat med FN-resolution 1368.

Nato i sin helhet anföll Afghanistan. Sverige var med och hade sitt eget AOR, ansvarsområde.

Kommunistiska Partiet kan fundera över varför så många före detta kommunistiska länder är i Nato.

Det är sunt förnuft att vara tillsammans, det är styrka. Ensam är man liten och obefintlig enligt Ryssland.

Ja tack till Nato.

John Andersen