Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Roger Larsson
Bild: Roger Larsson

Heja Halmstad! Vi behöver idrott - och musik!

”En stad behöver ett allsvenskt lag och en egen symfoniorkester för att vara civiliserad” Så sa sommarprataren Svante Lindkvist i sitt program. Det ligger mycket i det. I Halmstad kan vi nu gratulera HBK till att ha uppfyllt kvoten allsvenskt lag och vi önskar laget all lycka!

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Halmstad har också en symfoniorkester. Halmstads symfoniorkester är en förening som bildats för att förena goda krafter, samarbeta med Kulturskolan samt kunna rekrytera professionella musiker i närområdet. Halmstad har ett rikt musikliv trots svagt stöd från samhället. Ideella föreningar med aktiva människor utmärker Halmstad. Kyrkorna har spelat stor roll och med Kulturhuset Najadens fina konsertlokal ökar möjligheterna för fina konserter. Kulturskolan är av hög klass. Men nu har allt stått stilla i mer än ett år.

I dessa tider av pandemi har vi alla kunnat märka hur viktiga våra mötesplatser är, för folkhälsa och för demokrati. Särskilt bra är de mötesplatser där människor av olika åldrar och med olika erfarenheter kan nå varandra i en gemenskap. Orkesterverksamhet ger sådana mötesplatser, såväl för de medverkande som för den publik som lyssnar. Aktiviteter som denna ökar tillit i samhället och skapar tro på oss själva, motverkar misstänksamhet och rädsla.

Halmstads symfoniorkester riktar särskilt in sig på den unga publiken och andra ovana konsertbesökare som definitivt inte gör resor till städer där professionella symfoniorkestrar finns och som inte heller tar plats när vår stad får gästspel.

Att få hjälp av professionella musiker stärker vår orkester, ger spets som förstärker upplevelsen och tjänar som förebilder för våra unga. Man kan tycka att det skulle kunna sökas stöd från samhället för att kunna rekrytera professionella musiker och dirigenter, men av för oss okända skäl verkar vi helt ha hamnat mellan stolarna, såväl hos region som kommun med vår idé om att förena amatörmusiker och kulturskoleelever med professionella musiker och dirigenter. Därför söker vi nu stöd från näringsliv och privatpersoner som vill bli våra mecenater för att vår stad både ska kunna ha kvalificerad idrott och kvalificerad musik.

I våra förebilders kommuner, till exempel Borås, Gislaved och Lund, är näringslivet en aktiv part i deras respektive orkestrar. Vi hoppas få hjälp i vår strävan att återuppta konsertverksamhet efter pandemin, en tid där konsertlivet tvingats till långt långt uppehåll.

Ulf Fembro, Halmstads symfoniorkester