Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Annie Lööf (C) på besök i Halmstad 26 augusti. Bild: Jari välitalo
Annie Lööf (C) på besök i Halmstad 26 augusti. Bild: Jari välitalo

Hatkulturen måste få ett slut

Vem är det som hänger sig åt hatkulturen? Jo, det är någons arbetskamrat, tränare, granne, familjemedlem eller närstående. Visst finns det trollfabriker, men de flesta trollen finns helt enkelt mitt ibland oss.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

De senaste dagarna har det varit stor uppmärksamhet kring den tragiska händelsen i Almedalen där psykiatrisamordnaren Ing-Marie Wieselgren mördades på öppen gata. Det som uppdagats är att även Centerpartiets ledare Annie Lööf var måltavla för mördaren.

Många har uttryckt både sin avsky och förvåning över det som uppdagats. För oss som är engagerade i Centerpartiet är händelsen inte lika förvånande eftersom vi på nära håll sett hur hot- och hatkulturen byggts upp undan för undan under mycket lång tid.

Gränserna har tillåtits förskjutas såväl runt fikaborden som i de offentliga samtalen. Till detta kommer även den ”nyhetsförmedling” som alternativa medier ägnar sig åt för att sprida konspirationsteorier, underblåsa polarisering och piska upp hatstormar. Allt detta emanerar sedan i trakasserier, sexualiseringar, förlöjliganden, hat och hot på sociala medier.

Vem är det då som hänger sig åt hatkulturen? Jo, det är någons arbetskamrat, tränare, granne, familjemedlem eller närstående. Visst finns det trollfabriker, men de flesta trollen finns helt enkelt mitt ibland oss. Det är när de här trollen tillåts stå oemotsagda vid fikabordet, på föreningsmötet eller i Facebooktråden som gränserna förskjuts.

Det börjar nämligen aldrig med våld, det börjar alltid med ord. Om vi fortsätter att tillåta ett samhällsklimat där alternativa fakta styr debatten och där människor oemotsagda får vräka ur sig vad som helst, så kommer också våldet mot offentliga personer att öka. Så kan vi inte ha det!

Vad kan då du och jag göra? Jo, vi kan ta vårt ansvar som medmänniskor och medborgare genom att säga ifrån! Det kanske känns jobbigt att konfrontera en familjemedlem, en kollega eller en föreningsmedlem, men ska vi bygga ett bättre samhälle så finns det saker man helt enkelt måste göra. Eller för att sammanfatta det med Jonatans ord ur Bröderna Lejonhjärta: ”Annars är man ingen människa utan bara en liten lort”.

Nu måste hatkulturen få ett slut!

Christofer Bergenblock (C)

riksdagskandidat, Halland