Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Har vi inte råd att behålla detta?

Mellbystrands historia de senaste hundra åren handlar om en utveckling från få hushåll som levde på husbehovsfiske och jordbruk på fattig sandjord till en ort med flera tusen fritids- och permanentboende.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

I början samsades jordbruk med barnkolonier och sommarstugor. Fritids- och permanentboende tog över och det satsades på caféer, sommarbutiker, minigolfbanor, tennisbanor och restauranger. Djurhållningen med lukt och flugor fick ge vika och upphörde så småningom. Flera gårdsmiljöer försvann eller förändrades.

För drygt 50 år sedan inreddes ett stall i en av de gamla gårdarna till ”Stallgrillen”. Det blev snabbt den plats där sommargäster och bofasta träffades på kvällarna. Senare inreddes där en restaurang som fick namnet ”Stallet”. En annan av gårdsbyggnaderna inreddes till diskoteket ”El Establo”. Kvar fanns och finns den kringbyggda gården.

Den blir inte mindre intressant för att några av byggnaderna har fått ändrad användning och därmed visar den förändring som Mellbystrand har gått igenom.

En orts karaktär och identitet beror till stor del på de unika byggnader och miljöer som berättar ortens historia. Det gäller tidigare barnkolonier såväl som äldre gårdar. Har vi inte råd att behålla en gårdsmiljö som berättar en del av Mellbystrands historia, även om gårdens byggnader inte längre är i ursprungligt skick?

Catharina Svala och Jan-Erik Mattsson

LÄS MER: Samhället behöver denna byggnad

LÄS MER: Stallet borde K-märkas – inte rivas

LÄS MER: Stort engagemang för att stoppa rivningen av Stallet

LÄS MER: Restaurang Stallet får ge plats för lägenheter