Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Halv fem i Kinnared

Jag var nere i butiken, hämtade posten och handlade lite till kvällen.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Jag träffade Tommy och Göran och vi pratade lite om vad som händer i samhället. Kollektivtrafiken, utbyggnaden av sågverket och lite annat skvaller. Vi känner varandra men umgås inte desto mer. När vi ses är det framförallt i butiken. Vi bor alla i Kinnared. Ett samhälle med skola, butik, en restaurang och flera fina industrier.

När politikerna talar om att hela Sverige ska leva så tänker jag på oss. Nå till saken.

Att vi träffades i butiken berodde på att vi har våra postboxar där. Men nu skall postboxarna bort och vi skall få brevlådor och inte behöva åka ner till butiken för att hämta posten. Vi tar bort en anledning att besöka butiken och risken att man i stället handlar vid till exempel arbetsplatsen ökar. Butiken mister också inkomsten från posthanteringen. Den är kanske inte så stor, men är en del av intäkterna.

För oss på landsbygden är butiken inte bara en affär den är också en social mötesplats, en informationskälla. Och desto fler skäl man har att besöka butiken desto mer träffas vi och desto mer stärker vi vårt samhälle.

Jag tror att den som fattade beslutet om postboxarna inte alls reflekterade över vilka konsekvenser det har för vårt samhälle. Och det är just så det fungerar. Många ogenomtänkta beslut leder till att plötsligt en dag så försvinner butiken. Då är det för sent. Sen spelar det ingen roll hur mycket politikerna säger sig kämpa för oss på landsbygden.

Nå men tänker du, folk kanske vill ha brevlådor, vill slippa åka ner till butiken. Visst, men för ner frågan till gräsrotsnivå. Detta är en fråga där medborgarna kan vara med och bestämma. Vi träffas, blir informerade, får fundera, debattera och vara med i beslutet. Det är demokrati. Det stärker också vårt samhälle.

Claes-Göran Östlund

Kinnared

PS. Jag tror att de flesta håller med mig. Eller......?