Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vatten är just Halmstads stora problem, varje sommar oroar LBVA sig för att dricksvattnet inte ska räcka till invånare och sommargäster i Halmstads kommun, skriver Josefin Green, Halmstads Lokala Parti. Bild: Hasse Holmberg / TT
Vatten är just Halmstads stora problem, varje sommar oroar LBVA sig för att dricksvattnet inte ska räcka till invånare och sommargäster i Halmstads kommun, skriver Josefin Green, Halmstads Lokala Parti. Bild: Hasse Holmberg / TT

Halmstads Lokala Parti tar debatten om Halmstads vatten

Bolmentunneln var ett imponerande förutseende projekt för att motverka en framtida vattenbrist i södra Sverige.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Sommargäster och turister kommer inom kort att inta Halmstad för att få njuta av vår vackra Halländska stad och vårt fina kustlandskap med oändligt mycket vatten, eller?

Vatten är just Halmstads stora problem, varje sommar oroar LBVA sig för att dricksvattnet inte ska räcka till invånare och sommargäster i Halmstads kommun. För att hushålla med den lilla mängd dricksvatten vi har så införs det bevattningsförbud när vi minst önskar det. Detta är inte vad en modern sommarstad som Halmstad behöver. Inte nog med att vårt dricksvatten sinar, det är också förorenat av PFAS-ämnen.

Detta innebär bland annat att vattnet till våra odlingar är otjänligt vilket ställer till det för våra viktiga lantbruk i de berörda områdena. Med både brist på dricksvatten och vatten till grödorna kan vi omöjligt möta framtidens behov med både en växande befolkning, ett näringsliv på frammarsch och klimatförändringar. Det finns som tur är en lösning på problemet och den har funnits sedan 1987, Bolmentunneln.

Bolmentunneln var ett imponerande förutseende projekt för att motverka en framtida vattenbrist i södra Sverige. Att få vattenförsörjning från Bolmen skulle innebära att vi kan stänga ned de vattenverk som är påverkade av PFAS-ämnena samt säkerställa en god vattenförsörjning och en god kvalitet på dricksvattnet. Att bara göra oss invånare vattensmarta är inte good enough.

Vi i Halmstads Lokala Parti håller med dig Mattias Karlsson, politisk redaktör på Hallandsposten, det är dax att politiken tar vattenproblemet på allvar och driver på processen för att koppla på oss på Bolmentunneln för att klara framtida vattenförsörjning, vi har inte tid och råd att vänta i 10-15 år som processen väntas ta i dag (artikel 20/5 2022, Mattias Karlsson).

Halmstads Lokala Parti

genom Josefin Green

LÄS OCKSÅ: Utan bra dricksvatten stannar Halmstad

LÄS OCKSÅ: Två vattenverk hotas när gräns för PFAS sänks kraftigt

LÄS OCKSÅ: Så ser vattenläget ut inför sommaren