Ett första steg är därför att utveckla och förnya huvudgudstjänsten samt erbjuda alternativ till denna. Centrum är alltid evangeliet, men form och innehåll måste förnyas och tilltala den moderna människan, skriver Jonas Kennerö.
Ett första steg är därför att utveckla och förnya huvudgudstjänsten samt erbjuda alternativ till denna. Centrum är alltid evangeliet, men form och innehåll måste förnyas och tilltala den moderna människan, skriver Jonas Kennerö. Bild: Lars Pehrson / SvD / TT

Halmstad mindre kyrkligt än förväntat!

Ett första steg är därför att utveckla och förnya huvudgudstjänsten samt erbjuda alternativ till denna. Centrum är alltid evangeliet, men form och innehåll måste förnyas och tilltala den moderna människan.

ANNONS
|

Det jag till min förvåning upptäckte efter att ha flyttat till Halmstad för 15 år sedan, var att färre går i söndaglig gudstjänst här än på andra ställen jag tidigare bott på. Min förväntan byggde på föreställningen att Göteborgs stift och västkusten är kyrkligare i någon mening, än till exempel östkusten och Stockholms stift. Så är inte fallet just här!

Antalet gudstjänstfirare kan naturligtvis skifta över tid och lokal kyrka, men som jag uppfattar trenden så är inte Halmstad särskilt kyrkligt, inte då och inte i dag. En relevant fråga är hur åstadkommer man ett trendbrott, vad skulle kunna locka Halmstadborna till kyrkans gudstjänster?

ANNONS

Jag är säker på att den moderna människans andliga längtan är lika stor som i tidigare generationer men uppenbarligen finner man inte som förr ett andligt hem i sin lokala kyrka. Jag tror mycket handlar om gudstjänsten. Om Du som läser artikeln ögnar igenom predikoturen i HP under några veckor framöver så kommer Du själv kunna göra en analys och dra vissa slutsatser om hur många av det totala antalet gudstjänster som firas som mässor, vilken annan typ av gudstjänst som erbjuds, och på vilka tider och dagar gudstjänst firas. Där ser man även över tid att det inte har varit någon stor förnyelse. Det borde finnas något nytt.

Jag vet att förtroendevalda med olika bakgrund kan vara en stor tillgång för sin lokala församling. Nya krafter som ser möjligheter i det som finns, och hur kyrkan kan utvecklas, så att fler även i kommande generationer finner ett andligt hem i sin lokala kyrka. Ett första steg är därför att utveckla och förnya huvudgudstjänsten samt erbjuda alternativ till denna. Centrum är alltid evangeliet, men form och innehåll måste förnyas och tilltala den moderna människan.

Jag uppmanar dig som vill se din lokala församling växa och utvecklas, att Du lägger din röst på sådana förtroendevalda som själva är aktiva inom kyrkan och vars engagemang har en klangbotten i kristen tro mer än i partipolitik.

ANNONS

Jonas Kennerö, nominerad i Snöstorps församlings kyrkliga väl

ANNONS