Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Modellen med hälsoscheman har skat turbulens. Bild: Stefan Bennhage
Modellen med hälsoscheman har skat turbulens. Bild: Stefan Bennhage

Halmstad, möjligheternas stad

Sedan modellen med hälsoscheman påbörjades i vårt land har det uppstått turbulens.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Den 30 juni gick hemvårdsnämndens ordförande Ann-Charlott Mankell (M) i Halmstad ut med att “hälsoscheman” ska pausas tills vidare. Då undrar man säkerligen varför beslutet om att pausa projektet togs då man inte allt för länge sedan sjösatte just modellen med hälsoscheman.

Sedan modellen med hälsoscheman påbörjades i vårt land har det uppstått turbulens hos personal som har blivit berörda. Jag anser att det grundar sig i att man har nonchalerat personalens synpunkter, för det är trots allt personalen som utför arbetet som vet vad som fungerar bäst och vad som är mindre optimalt. När man inte visar någon form utav ödmjukhet eller vilja till att föra en dialog då förvånar det nog ingen att missnöjet frodas.

Varje förändring i samhället eller rättare sagt i våra liv kommer vi att bemöta med någon form av motstånd. Det är hur vi är som människor, nytt är okänt och okänt är läskigt. Lyckligtvis nog anpassar vi oss friktionslöst till en situation om den inte är allt för outhärdlig – men när den är outhärdlig då?

I situationen som uppstod med hälsoschemamodellen i Halmstads kommun, där personalen inte fick gehör, fanns inget annat alternativ än att personalen fick agera på eget bevåg.

En insamling av underskrifter påbörjades av Afshan Malik och Monica Martinsson som till vardags arbetar på hemtjänsten i Andersberg (109:an). Efter gediget arbete lyckades de här protestlistorna bli signerade av inte mindre än 919 (!) underskrifter från missnöjda anställda. 919 underskrifter, det talar för sig själv. Om majoriteten av Halmstads kommuns anställda inom hemtjänsten uttrycker sitt missnöje då kan man inte längre låtsas som att det regnar. Demokratin segrade.

Vänsterpartiet i Halmstad har tidigare genom insändaren “V vill nå målet med heltid som norm” lyft vikten av att Halmstad kommun är en attraktiv arbetsgivare, det här är ett stort steg i rätt riktning.

Tillsammans gör vi skillnad.

Gökhan Doramar

Fack-politisk ansvarig Vänsterpartiet Halland