Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Klarar vi omställningen till ett fossilfritt samhälle? Bild: Ahmad Assadollahi/Göteborgs-Posten
Klarar vi omställningen till ett fossilfritt samhälle? Bild: Ahmad Assadollahi/Göteborgs-Posten

Halmstad måste lära sig att hantera en koldioxidbudget

Att obekymrat fortsatt ta utav det begränsade budgetutrymmet och tro att tekniska innovationer likt magi ska rädda världen är ett alldeles för högt spel.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Med anledning av artikel "Ny klimatplan ska hjälpa Halmstad att minska utsläpp" i HP 29/6 och debattartikeln "Det krävs ledarskap i omställningen" i HP 25/6.

”En budget är en budget är en koldioxidbudget”. Att hantera en budget är något som politiker brukar förstå sig på, så varför inte denna? Kan det vara för att utrymmet i vår koldioxidbudget är minst sagt begränsat och kan vara helt slut inom 10 år?

Eller är det vetskapen om att lånemöjligheterna i Moder Jords koldioxidbank sedan länge är uttömda? Har man satt sig in i den problematiken blir situationen än mer prekär, för då faller argument i stil med att "om 5 eller 15 år, då har vi lösningarna". Underförstått att vi lugnt kan leva vidare som vanlig med förhoppningen om att de tekniska lösningarna kommer. Att obekymrat fortsatt ta utav det begränsade budgetutrymmet och tro att tekniska innovationer likt magi ska rädda världen är ett alldeles för högt spel.

Det räcker inte att som Jonas Bergman (M) 29/6 till Hallandspostens reporter säga "Planen är ganska ambitiös". Det är inte heller på långt när tillräckligt att som Yngve Kihlberg (C) och Jenny Axelsson (C) i sin debattartikel den 25/6 påstår att "med avstamp i teknisk utveckling och innovation" klarar vi omställningen till ett fossilfritt samhälle. Det vilar ett betydligt större ansvar på kommunstyrelsen och dess ordförande än så. ​

Politiker i Halmstad, ni har de siffror som behövs, redovisa dem för kommunens invånare och, inte minst, redovisa varje års förbrukning och hur det påverkar det kvarvarande budgetutrymmet! Alla behöver veta hur arbetet fortskrider och veta vilka åtgärder som ger effekt. Förklara för oss var utsläppen av CO2 ökar mest eller inte minskar enligt plan och var och hur utsläppen måste minska, detta utan att liv och hälsa äventyras.

Men framför allt är det nu som politikerna i nära samarbete med oss som bor i Halmstad måste vidta de åtgärder som krävs för att vi med bred marginal ska klara Parisavtalets mål. Det är den enda försäkring vi har för framtiden.

Gun Jönsson