Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Genom att inrymma en kongresshall i detaljplanen går vi från att bygga en ren konkurrensutsättning för hotellen till en möjlighet att skapa tillväxt som kan gynna hela Halmstads hotellnäring, anser skribenten. Bild: JANERIK HENRIKSSON / TT
Genom att inrymma en kongresshall i detaljplanen går vi från att bygga en ren konkurrensutsättning för hotellen till en möjlighet att skapa tillväxt som kan gynna hela Halmstads hotellnäring, anser skribenten. Bild: JANERIK HENRIKSSON / TT

Halmstad behöver en kongresshall

Halmstad går årligen miste om ett tiotal miljoner kronor för att vi saknar möjligheten att ta emot större kongresser. Vad som efterfrågas är en flexibel lokal som kan husera 500+ sittande matgäster samtidigt.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Halmstad behöver en kongresshall och den borde inrymmas i detaljplanen för Österskans.

En uppdaterad plan för området Österskans och hotell “Österport” har lagts fram och i det stora hela är den bra – men den sista och viktigaste nyckeln saknas för att ge Halmstad en viktig resurs som vi kan ha nytta av året om.

I Destination Halmstads remissvar om hotellet uttrycktes tydligt och sakligt problemet med att enbart bygga hotellrum utan att komplettera med vad marknaden efterfrågar. Halmstad går årligen miste om ett tiotal miljoner kronor för att vi saknar möjligheten att ta emot större kongresser. Vad som efterfrågas är en flexibel lokal som kan husera 500+ sittande matgäster samtidigt.

Genom att inrymma en kongresshall i detaljplanen går vi från att bygga en ren konkurrensutsättning för hotellen till en möjlighet att skapa tillväxt som kan gynna hela Halmstads hotellnäring. Dessutom kan city då dra nytta av ökad rörelse i stadskärnan året om, och vi avancerar i kampen om Halmstad som besöksmål även utanför sommaren.

Givetvis behöver inte en bra kongresshall ligga i/kring det nya hotellet – men bra centrala ytor är sällsynta i Halmstad, och när möjligheten finns är politikens uppgift att förvalta detta så bra det bara går.

Ibland lyfts Halmstads teater i tron om att det kan vara en lokal som ersätter en kongressmöjlighet. Självklart är svaret på detta nej – dels för att det inte är den typen av lokal som efterfrågas. Dels måste vi nu, hårdare än någonsin, låta teatern i första hand få vara en teater.

John-Wilhelm Pahlm (C)