Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fastighetsskatten upplevdes skadlig av väljarna, menar skribenten. Bild: Johnny Samuelsson
Fastighetsskatten upplevdes skadlig av väljarna, menar skribenten. Bild: Johnny Samuelsson

Hallandsposten sviker sina påstådda liberala värderingar

Fastighetsskatten är så oliberal som något kan bli. En beskattning av ett ägande som kanske redan är betalt.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Hallandsposten framhåller i sina olika publikationer att tidningen är "oberoende liberal" och att "ledarsidan har en liberal grundsyn" och "på ledarsidan uttrycks tidningens ståndpunkt i olika politiska frågor" och "det är ytterst tidningens ansvarige utgivare som beslutar om ställningstaganden i enskilda frågor".

Det råder alltså ingen tvekan om att texten 27/7 av Viktor Karlsson där han propagerar för en återinförd fastighetsskatt verkligen uttrycker Hallandspostens ledarsidas och den ansvarige utgivarens ståndpunkt i frågan.

Det är bara det att fastighetsskatten är så oliberal som något kan bli. En beskattning av ett ägande som kanske redan är betalt. En fastighetsskatt som tvingade fram tvångsförsäljningar på fastigheter i attraktiva lägen på grund av att människor inte hade råd att bo kvar och betala skatten. En fastighetsskatt som upplevdes så skadlig av väljarna att till och med Socialdemokraterna till sist insåg att den måste bort.

Nu vill Hallandsposten återinföra fastighetsskatten. Liberal värdering?

Hallandspostens ordinarie politiske chefredaktör, Mattias Karlsson, har under de två år vi bott här och prenumererat, konstant drivit en propaganda mot friskolor, oavsett bra eller dåliga. Liberal värdering?

Tack och lov ger vår digitala prenumeration även tillgång till Göteborgsposten.

Göran Peterson, Steninge

Svar direkt:

Först och främst vill jag tacka för synpunkterna, det är viktigt med engagerade läsare. Liberalismen är en bred ideologi, vilket gör att det går att landa i olika slutsatser trots en delad liberal grundsyn.

Gällande fastighetsskatten argumenterar inte ledartexten för ett höjt skattetryck, utan för att byta ut de nuvarande fastighetsavgifterna mot en fastighetsskatt. Ett skifte rakt av hade mycket riktigt gjort det dyrare med fastigheter i attraktiva lägen, men de flesta villaägarna hade behövt betala mindre till det offentliga. Rörande friskolor bör inte minst den som värnar friskolor förespråka en rättvis och väl utformad struktur för friskolesystemet. Jag hoppas att du fortsätter läsa Hallandspostens ledare i framtiden, även om du inte delar alla slutsatser.

Viktor Karlsson

tf politisk redaktör

Hallandspostens ledarsida står fri från nyhetsredaktionens arbete och formulerar sina åsikter efter en liberal grundsyn. Den ansvarige utgivaren är ansvarig för det som publiceras i tidningen men det är inte detsamma som att det som uttrycks på ledarsidan är utgivarens ståndpunkter.

Michael Ahlberg

tf chefredaktör och ansvarig utgivare