”Löven som faller till marken innehåller mycket näring som träden genom sina rötter har transporterat upp från markens djup.”
”Löven som faller till marken innehåller mycket näring som träden genom sina rötter har transporterat upp från markens djup.” Bild: Matthias Schrader

Höstlövens plats i naturens eget kretslopp

Låt höstens fallna löv ligga kvar på marken eller lägg dem i en kompost och sluta använda skadliga lövblåsare.

ANNONS
|

Nu i oktober faller löven från träden. Innan lövfällningen tar träden hand om det värdefulla klorofyllet, som är livsviktigt för allt liv på jorden. Klorofyllet transporteras ned till rötterna, där det lagras till nästa år för att åter genom fotosyntes bilda energi i de nya löven.

Löven som faller till marken innehåller mycket näring som träden genom sina rötter har transporterat upp från markens djup. Denna näring utnyttjas av markens destruenter (nedbrytare) som består av svampar, ringmaskar, blötdjur, kräftdjur, insekter och bakterier. Resterna vid nedbrytningen blir jord vars mineraler och näringsämnen kan användas av växterna nästa år. Löven försvinner i detta naturens eget kretslopp.

ANNONS

Många villaägare och parkskötare samlar ihop löven för borttransport vilket i långa loppet utarmar marken, som förlorar den naturliga näringstillförseln.

Ihopsamlingen av löven på gräsmattorna sker i dag ofta med hjälp av motordrivna lövblåsare. Det finns problem med lövblåsningen. Särskilt i städerna finns det på marken flera luftföroreningar till exempel tungmetaller som vid lövblåsningen kommer i omlopp och andas in av människor och djur. Detta är naturligtvis inte bra för hälsan.

Dessutom skadar lövblåsningen mikrolivet i marken. Där finns destruenter och övervintrande djur som larver av fjärilar och skalbaggar, spindlar och insekter. Dessa organismer tål ej den kraftiga behandlingen som lövblåsningen innebär utan riskerar att dö.

Sammanfattningsvis: Låt höstens fallna löv ligga kvar på marken eller lägg dem i en kompost. Sluta använd lövblåsare, som är skadligt för hälsan och den biologiska mångfalden i marken.

Pe-Olof Erickson

Naturskyddsföreningen

ANNONS