Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Miljöförvaltningen ansvarar för tillstånd och tillsyn av alkoholförsäljning. Bild: Javad Parsa
Miljöförvaltningen ansvarar för tillstånd och tillsyn av alkoholförsäljning. Bild: Javad Parsa

Höj inte avgiften för alkoholtillstånd

Att inte höja avgiften 2022 på alkoholtillstånd är en symbolisk handling och visar på god vilja från politiken.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

I kommunfullmäktige kom det upp ett ärende om att Miljönämnden ville höja och revidera avgifterna för tillstånd och tillsyn enligt Alkohollagen. Miljöförvaltningen ansvarar för tillstånd och tillsyn av alkoholförsäljning och enligt en undersökning de genomfört nyligen så har näringsidkarna givit dem mycket höga poäng för deras service och tillgänglighet. Detta är ansvariga politiker så glada över så nu vill de höja avgifterna för att kunna behålla denna höga nivå.

Alla partier i Kommunfullmäktige tyckte det var ett bra förslag att höja avgifterna för alkoholtillstånd redan nu 2022. Ett beslut som kommer påverka bland annat den redan hårt drabbade restaurangbranschen. Höjda avgifter för krögarna kan leda till att det blir dyrare för dig och mig när vi ska äta och dricka gott på restaurang.

Vi i Halmstads Lokala Parti protesterade så klart mot detta. Vi tycker det är mycket olämpligt att höja avgifter för dessa branscher nu. Vi vill låta företagen återhämta sig efter både pandemi och oroligheter i omvärlden som har lett till ökade priser på råvaror. Bäst hade varit om avgiften slopats helt för i år.

Att driva företag lagligt måste löna sig. I dag är det redan höga och många avgifter i Sverige. För att bli en attraktiv stad för branscher med bland annat serveringstillstånd tycker vi att kommunen i stället ska sträva efter att ha bland de lägsta avgifterna i landet.

Genom att ha låga avgifter gynnar vi företagsklimatet och företagen kan öka sin verksamhet vilket skapar mer skatteintäkter och fler jobb. För att få ner kostnader på tillsyn kan man nyttja egenkontroll på ett effektivare sätt och där igenom skapa ett gott samarbete mellan näringslivet och kommunen.

Halmstads Lokala Parti

genom Josefin Green, Fabio Ishaq och John Andersen