Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: Simon Rehnström/SvD/TT
Bild: Simon Rehnström/SvD/TT

Höghus-hybris skymtar fram

Ja, nu börjar vi kanske närma oss pudelns kärna...I HP av den 18 oktober finns en notis, under rubriken ”Vd måste förklara finessen med bolag”, som bland annat innehåller följande:

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Replik. Apropå notis, ”Vd måste förklara finessen med bolag”, HP 18/10.

”Laholmshem vill bygga de två sexvåningshusen på Klarabäck i ett nytt bolag. Men manövern har stoppats av kommunen”.

Finessen, så långt, är väl ganska uppenbar. Laholmshem vill omvandla det befintliga dotterbolaget, där Kobben 2 ligger, till ett kommunalt bolag och därmed pracka på kommunen kostnader och risker för byggnationen - och därtill, får man förmoda, nytt friskt kapital?

Det framkommer också att kostnaden för att genomföra byggnationen i fastigheten Kobben 2, hamnar på 105 miljoner kronor.

Anmärkningsvärt är att detta är första gången som denna summa så tydligt kommer till allmänhetens kännedom.

Med tanke på den tidigare oförmågan hos räknenissarna att få fram hållbara ekonomiska kalkyler på stora projekt, kan man inte annat än bäva.

En av motiveringarna, som framfördes av vd:n på det första samrådsmötet, var att bland annat kostnaden för tomten var så stor (3,2 miljoner) att det inte gick att få lönsamhet i en lägre bebyggelse – och då avsågs radhusliknande huskroppar omfattande två–tre våningars höjd och som dessutom smälte väl in i omgivningarna. Summan 3,2 miljoner känns, nu som då, skrattretande löjlig i skuggan(!) av 105 miljoner.

Att plötslig vilja omvandla bolagsstrukturen tyder på att någon börjar få kalla fötter. Det är kanske inte så underligt. Vi är på väg mot en lågkonjunktur. Att då ändå vilja fortsätta med denna omdömeslösa byggnation visar på en höghus-hybris och prestige av oanade mått hos de ansvariga.

Jag hoppas att någon vettig person sätter ner foten, så det blir ett slut på detta spektakel.

Kunskapsreserven?

LÄS MER: Klartecken för att bygga tvillingtornen på Klarabäck

LÄS MER: Grannar överklagar sexvåningshusen