Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nedskräpningen är omfattande och värst är det på rast-/parkeringsplatser, menar skribenten. Bild: Helena Landstedt/TT
Nedskräpningen är omfattande och värst är det på rast-/parkeringsplatser, menar skribenten. Bild: Helena Landstedt/TT

Hög tid att städa upp den av Gud övergivna vägen

Nedskräpningen är omfattande och värst är det på rast-/parkeringsplatser

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

I dessa kärva ekonomiska tider florerar det en hel del spartips. Jag skulle här vilja bjuda på ett eget sådant, av mer lokal sort för alla som bor i Halland och i Småland: ta bilen från Halmstad och följ Nissastigen till Ryd utanför Jönköping och plocka upp alla burkar, flaskor, bilbatterier, plastpåsar, bildäck, kartonger, toapapper och annat skräp som du hittar liggandes i diket (det går såklart även att åka från motsatt håll).

Burkarna och flaskorna kan du panta för att betala bränslet som du kommer att förbruka under den drygt 30 mil långa färden fram och tillbaka längs denna gudsförgätna väg. Resterande pengar kan du köpa en vedkamin för. I den kan du sedan elda upp allt det skräp du har hittat, vilket kommer att generera tillräckligt med värme för att du ska kunna stänga av din elförbrukande värme och på så sätt spara tusenlappar varje månad. Bra va?

Skämt åsido, Nissastigen behöver städas upp. Nedskräpningen är omfattande och värst är det på alla dessa rast-/parkeringsplatser som med jämna mellanrum dyker upp längs vägen. Kemikalier och mikroplaster är något man verkligen bör oroa sig över; och Gud vet hur mycket av den varan som har runnit ut i intilliggande vattendrag och i förlängningen haft en negativ inverkan på både natur, djur och människor, under alltför många år.

Men det finns en lösning: städa upp allt skräp en gång för alla och placera ut fler soptunnor längs vägen. Naturligtvis önskar man att detta inte skulle behövas, att folk skulle ha ett tillräckligt gott omdöme för att inte slänga halvtomma plastbehållare med spolarvätska, trasiga vindrutetorkare och stora sopsäckar med blöjor i naturen, men i en sådan värld lever vi inte dessvärre. Självfallet kommer soptunnor inte att lösa problemet med att folk vevar ner rutan och kastar ut skräp i farten. Därför får nog den tidigare nämnda städinsatsen som skulle bli “en gång för alla” i stället bli “en gång om året” (minst).

Trafikverket är ytterst ansvarigt för att hålla rent längs våra allmänna vägar. De bör ta detta ansvar på allvar; om inte för miljön så åtminstone för syns skull. Nissastigen är redan en så pass trist och deppig väg, det vet alla som någonsin har färdats på den. Det är synd att den ska framstå som ännu mer otrevlig på grund av nedskräpningen.

Alexander Grundberg