Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Klimatmålet ska nås, anser skribenten. Bild: Janerik Henriksson/TT
Klimatmålet ska nås, anser skribenten. Bild: Janerik Henriksson/TT

Gynna en smartare omställning framför sänkt reduktionsplikt

Att sänka reduktionsplikten till 6 procent för både bensin och diesel vore fel väg att gå, menar skribenten.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Replik på insändare i HP 3/7 ”Granskning av reduktionsplikten förvånar inte”.

”Reduktionsplikten har förutsättningar att bidra till målet för inrikes transporter till 2030 till rimlig kostnad, jämfört med andra sätt att nå det målet.” Det är Riksrevisionens främsta slutsats, men den tycks ha gått KD:s Jörgen Nilsson förbi. I sin insändare fokuserar han i stället på mer perifera delar av deras rapport; till exempel miljöaspekter de tagit upp utan att ha vare sig uppdraget eller kompetensen för. Nu är regeringens promemoria om reduktionspliktens framtid ute på remiss, och det finns då fem aspekter för arbetet framåt:

1. Stimulans ska vara träffsäker. Bilberoende i glesbygd, transportintensiva branscher som åkerier, taxi och kollektivtrafik och de med minst i plånboken bör kompenseras för dyra drivmedel. Rea på fossila drivmedel gagnar främst Danderydsbon i sin törstiga suv, inte den ensamstående mamman i småbil eller de som tar bussen. Höjt bostadsbidrag, delfinansiering av kollektivtrafikkortet eller sänkt matmoms är tre exempel på satsningar med bättre träffsäkerhet.

2. Vi ska vara kostnadseffektiva. Att sänka priset vid pump med 18 öre litern för bensin och 40 öre för diesel kostade sju miljarder kronor för statskassan. Det är väldigt mycket pengar till väldigt liten glädje, på bekostnad av annat med större effekt. Framöver bör vi alla vara mer nogräknade med hur våra gemensamma medel spenderas.

3. Klimatmålet ska nås. Klimatpolitiska rådet, Trafikverket, Naturvårdsverket och 2030-sekretariatet visar att transportsektorns klimatmål hotas om reduktionsplikten kraftigt sänks. Bommar vi EU:s klimatmål, väntar troligen mångmiljardböter. Men dyrast av allt är att bidra till de klimatförsämringar som blir alltmer kostsamma att anpassa oss till.

4. Överdrifter slår tillbaks. Regeringen utlovar att dieseln ska bli 5,50 kronor billigare per liter vid pump, men inte mycket talar för att det blir så. Att skaffa mer fossil diesel av den kvalitet som krävs på våra breddgrader kan bli dyrt, och utsätter oss för de prischocker Rysslands krig mot Ukraina och Opec:s påhitt innebär. Bensinen blir knappast billigare alls. Oppositionspolitiker kanske gläds åt svekdebatten, men för samhället är det viktigt att politiska utfästelser uppfylls.

5. Svenskt näringsliv bör gynnas. 100 procent av de fossila drivmedlen importeras, förnybara kan vi producera själva, med jobb å Sverige och pengar som stannar i svensk ekonomi. Att köpa mer från oljediktaturer och mindre svenskt är fel väg.

Att sänka reduktionsplikten till 6 procent för både bensin och diesel vore fel väg att gå, men regeringen har inte lagt fram något färdigt förslag, riksdagen har inte tagit ställning och förändringen har inte trätt i kraft. Vi har ett halvår att visa hur en smartare omställning utformas.

Mattias Goldmann, 2030-sekretariatet